Pyrénées Orientales: op zoek naar zon, zee, bergen en … wijn

Les Pyrénées Orientales, onbekend, onbemind? Reis even mee langs fantastisch mooie kustplaatsjes, mooie wijndomeinen en snuif de sfeer op van dit stukje mooie Frankrijk op de grens met Spanje in de Pays Catalan en Roussillon. Het “agence de Développement Touristique des Pyrénées Orientales” en het CIVR (Vins du Roussillon)  en nog wat partners zijn onze gastheren om deze prachtige regio te ontdekken. Bootmagazine vaardigde zijn ‘beste stuurlui’ af, sommelier en wijndocent Matk Vekemans.

Pays  Catalan 

De streek die men ons heeft laten ontdekken is dus het zuidelijkste puntje van Frankrijk, de ruime regio rond Perpignan vlakbij de Spaanse grens. Als Sommelier en wijndocent was ik nog nooit in de streek “Collioure en Banyuls” en dus stonden mijn zintuigen op scherp! Deze vissersplaatsjes liggen aan de Middellandse zee waar de Pyreneeën zich bijna letterlijk onmiddellijk in zee storten.

In de lokale keuken wordt veel ansjovis (anchois) gebruikt. Ze worden in zout, zuur of olie “ingelegd” en op die manier kan er eindeloos mee worden gevarieerd. In Coullioure waren er vroeger tientallen bedrijfjes die in de Anchois-productie iets te betekenen hadden. Momenteel zijn er nog slecht 2… Wij mochten La MAISON ROQUE www.anchois-roque.com bezoeken en krijgen ter plaatse een deskundige uitleg hoe deze visjes behandeld, gefileerd en verpakt werden. Twee lokale dames die zo te zien dit reeds jaren deden en aldus experts waren, demonstreerden ons met plezier hoe de potjes deskundig werden gevuld. Vanzelfsprekend werd dit bezoek afgerond met een zeer mooie en lekkere degustatie van “Anchois” met lokale wijn.

[huge_it_slider id=”21″]

Receptje van salade Catalane:

ingr.:6 kleine tomaten, 6 witte uien, 1 bokaaltje anjovis op olie of op zout, zwarte olijven. Voor de vinaigrette: 6 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels wijnazijn, zout en peper

bereiding: was de tomaten, pel de ui en snij alles in grove stukken en doe ze in een kom. Leg hier de anjovis en de zwarte olijven over. Giet de vinaigrette over en meng alles. Dien dit op met geroosterde toastjes !