De Oesterij – Yerseke

De Oesterij in Yerseke is een historisch pand dat door de familie Dhooge tot een modern, sympathiek en gezellig uithangbord voor de oestercultuur is getransformeerd. Door een thematische opbouw is het geheel omgevormd tot een indrukwekkend overzicht van dit belangrijk Zeeuws product.

Indertijd werden het oester- en mosselrapen officieel verboden om te voorkomen dat de schelpdierbanken uitgeput zouden raken. De wildschuimerij had evenwel diepe sporen nagelaten en de Zeeuwen vroegen raad in het Franse Arcachon nabij Bordeaux. Vrij snel bleek evenwel dat de Nederlandse wateren bijzonder voedzaam waren voor de Franse oesters en kon zich een eigen ras ontwikkelen.

De dakpannencultuur zoals die in de oesterputten werd opgezet gaf een zeer degelijk rendement, maar raakte door modernere kweekmethodes in onbruik waardoor ook de oesterputten in verval raakten. De familie Dhooge reeds meer dan een eeuw actief in de oesterteelt, besliste onder impuls van vader Johan enkele jaren terug om enkele putten te restaureren. Ook zoon Jean schaarde zich achter het project en enkele oude putten werden samen met de bijhorende huisjes aangekocht waarop de restauratie startte.

De Oesterij is ondertussen uitgegroeid tot ene leerrijk, gezellig project waar men niet alleen alles over deze lekkernij te weten komt, maar waar men ze eveneens kan degusteren. Met kan in de Oesterij terecht voor een rondleiding die start bij de traditionele oesterputten, vervolgens trekt men langs de oesterloods met tentoonstelling en overzicht van de huidige Zeeuwse oestercultuur. Via een oud mosselponton eertijds gebruikt om mosselen te verwateren en in te pakken, komt men terecht in de mosselloods met overzicht van de mosselcultuur, beide loodsen worden aangevuld door de filmloods die voor schitterend beeldmateriaal zorgt en het reilen en zeilen van beide culturen pakkend in beeld brengt. Het hoogtepunt is vanzelfsprekend de proeverij. De zorg die aan de teelt en verwerking van de oester wordt besteed, kreeg niet alleen interesse in eigen land, maar de Oesterij zorgt eveneens voor export van dit Zeeuwse topproduct naar Thailand, Singapore en Hong Kong.

Los van de rondleiding kan men in de Oesterij ook terecht voor een rasechte maaltijd. Dit kan op het terras aan de oesterputten maar evenzeer in een oude loods vlakbij de Oosterschelde. Voor de uitbouw van het culinaire plaatje van de Oesterij doet Jean Dhooge een beroep op Hein van Kouwenhove. De voorbije drie jaar wist hij het culinair palet met typische producten te verrijken, hij serveert het assortiment 7 op 7. Jean is er zich van bewust dat de verdere uitbouw van het smaakassortiment, ook een verruiming van de keukenbrigade met zich brengt. Deze verruiming zal ongetwijfeld een grote naambekendheid inhouden, terwijl de verhoogde inkomsten hem de mogelijkheid bieden om zijn project o.m. de vernieuwing van de mosselkotter en de realisatie van het Oosterscheldeplatform te realiseren.

Voor onze degustatie kozen we voor een portie gegratineerde mosselen en een oesterassortiment. De leuk gegratineerde mosselen, 250 gr, waren erg lekker, mooi ziltig, vlezig en behoorlijk groot. Hein zorgt ervoor dat de kaas voldoende smaak uitstraalt maar ook dat de eigenheid van de mossel voldoende bewaard blijft. Het assortiment oesters, vers en puur natuur bestaat uit Zeeuwse creuse, platte Zeeuwse oester en Franse fin de claire. De consument kan naar believen, opteren voor 1. 3 6 of 12 stuks van elk. De fine de claire zorgt voor een leuk smaakgevoel maar moet qua echte smaakbeleving, ruimschoots de duimen leggen tegen het subtiele en uniek ziltig patroon waarmee de Zeeuwse creuse en de platte Zeeuwse oester, de smaakpapillen enthousiasmeren. Voor liefhebbers van de rauwe Zeeuwse oesters alleszins een onweerstaanbare aanrader.

De Oesterij – Havendijk 12 – 4401  NS Yerseke

Tel 33 113 76 04 00 – www.oesterij.nl

Open 7 op 7

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

unieke smaakbeleving

mooi gerestaureerde oesterputten

interessant project, traditionele culturen krijgen een nieuwe impuls

Auteur: René Van Hoof / Tasted4you