Pyrénées Orientales: op zoek naar zon, zee, bergen en … wijn

7)      La Cave Cooperatieve de Maury www.vigneronsdemaury.com

Met de appelatie AOP MAURY zitten we in de ‘Vallée de l’Agly,  één van de 4 en de meest noordelijke regio’s van de Roussillon. Eerst bezochten we de grote Coöperatieve kelder van Maury opgericht in 1910 en verbind zo’n 130 druiventelers en wijnbouwers waarvan ook een groot deel vrouwen. De onlangs verkozen “President” van de coöperatieve is een vrouw die dit bedrijf met veel passie leidt met een zeer goed team. Het was Mme la Présidente zelf die ons ontving en ons een rondleiding gaf in het wijnbedrijf. De wijnen van de appelatie Maury zijn dus ook bijna uitsluitend “Vins Doux Naturels” gemaakt van de Grenache druif. Toch zijn er een paar droge pareltjes (Maury Sec) die zeker te proeven vallen. En dus al deze wijnen mochten we in al haar vormen proeven. Wijnen op hun lekker rood fruit gemaakt, wijnen volgens de Traditionele (licht oxidatieve) methode tot wijnen van meer dan 30 jaar oud ! Zaaaalig ! Er was geen spuwemmertje aanwezig en dus kwam het buffetje met schitterende terroir producten zoals paté, worsten, kazen, terrines en confituren uit de regio als geroepen. En dan hadden we de desserts nog niet gezien… Perfecte match met de AOP Maury !

8)      Domaine du Mas Amiel in Maury www.masamiel.fr

Dit huis is een kanjer ! Ik kende deze wijnen die ingevoerd worden door Young Charlie in Aartselaar. Maar het was nu reeds even geleden dat ik deze nog eens kon degusteren en dus was ik erg benieuwd. We kregen eerste een mooie rondleiding in de kelders met grote houten foeders en een zeer deskundige uitleg en professionele antwoorden op al onze vragen. Indrukwekkende kelder met innovatieve vinificatie methoden wekten toch onze aandacht, amforen waar wijn in zat, de ei-vormige betonnen cuves… enz..

En dan buiten, net voor het onthaal en de shop staan de ‘Bonbonnes’ gevuld buiten… sommigen zelfs 2 jaar alvorens de wijn op fles gaat.

Ook hier werden we getracteerd op een super mooie wijndegustatie van verschillende wijnen van Mas Amiel.

s’Avonds hadden we nog een zeer gezellige ‘tapa’ tafel in een toffe Bar à Vin ‘La Fabrik’ in Perpignan. Het was een zeer leuke kennismaking van een boeiende wijnstreek aan de Middellandse zee. Een wijnregio waar ze mij zeker nog gaan terug zien… met of zonder boot !