Pyrénées Orientales: op zoek naar zon, zee, bergen en … wijn

1)      Domaine Les Clos de Paulilles in Port-Vendres www.clos-de-pulilles.com

Historisch wijndomein (eigendom van de CAZES groep) gelegen tussen Collioure en Banyuls. Wijngaarden in terrasvorm met een bodemsamenstelling van bruine leisteen en druivenstokken tot haast aan de waterlijn. In hun gamma kan je de “droge” Coullioure appelatie wijnen vinden in wit, rosé en rood die allen gemaakt worden van de Grenache druif (zowel Grenache Blanc, Grenache Gris en Grenache Rouge). Dan is er de witte parel ‘Cap Béar’ een witte wijn gemaakt van de Grenache Gris en gevinifieerd in een ‘cuve béton Nomblot’, een innovatieve betonnen ‘vat’ in de vorm van een groot ei. Mooie minerale witte wijn die een stevige maaltijd aankan.

En ten slotte maken zij twee verschillende VDN Banyuls, een fruitige Rimage en een oxidatieve zoete Tradition ook gemaakt met de Grenache druif.

Na een bezoek aan de nabij gelegen wijngaarden aan zee, kregen we een zeer mooie degustatie gepaard met lekkere hapjes als lunch !

[huge_it_slider id=”20″]

2)      Domaine Vial Magnéres in Banyuls sur Mer www.vialmagneres.com

Een familie wijndomein, reeds 4de generatie, waar Chrystel en Olivier Saperas samen met wijnmaker Laurent Dal Zovo het beste van zichzelf in hun prachtige wijnen weten te stoppen. Ook deze wijngaarden zijn volgens het terrasbouw principe aangelegd op leisteenbodem gericht naar de zee! Al deze overweldigende eigenschappen leiden samen met kleine rendementen en manuele bewerkingen tot zeer mooie wijnen. We kregen ons eerste proefglas aangeboden op een van deze terrassen in de zeer steile wijngaard met een ongelooflijk mooi zicht aan zee. Daarna bezochten we het familiebedrijf en de wijnkelder in het centrum van Banyuls. Zeer leuk is de Chambres d’hôtes “Clos Sait André’ met 2 prachtige kamers (met zwembad) die geïntegreerd zijn in het gebouw en dus perfect gelegen voor liefhebbers van wijntoerisme.

3)      Terres des Templiers in Banyuls sur Mer www.terresdestempliers.fr

Eén van de vele goedwerkende coöperatieven die deze regio rijk is. Iedereen, van bediende, over wijnbouwer, wijnmaker tot keldermeester, allen werken mee om dit erfgoed van de legendarische tempeliers tot einde en ver te verspreiden. Verschillende druiventelers uit dit stukje pays catalan brengen de allerbeste druiven aan waarna deze binnen het bedruif omgezet worden tot heel veel verschillende wijntypes. Zij verkopen verschillende soorten droge Coullioure wijn, zoete Banyuls en Banyuls Grand Cru wijnen en daarnaast nog diverse cuvées zodat er in het totaal meer dan 30 wijnen kunnen geproefd worden in het mooi en praktisch ingerichte proefruimte.

Tijdens een rondleiding kan men ook de houten vaten met wijn aanschouwen die buiten liggen te rijpen tot zij hun gepaste maturiteit hebben berijkt.