Wijn aan boord, proeven van de Roussillion

In deze editie besteden we aandacht aan de prachtige regio in het meest zuidelijke puntje van Frankrijk, de Roussillion waarvan jullie een uitgebreid en kleurrijk reisverslag kunnen lezen op onze site. Lees: Les Pyrenéen Orientales, op zoek naar zon, zee, bergen en… wijn.

 


We zijn op zoek gegaan bij de drie supermarkt wijnen uit deze regio. Makkelijk was het niet maar we hebben toch 3 representatieve flessen gevonden en voorgeproefd. Hieronder ons persoonlijk proefverslag.

 

wijn-1_LR,,Les Aspres” reserve 2012 van Gérard Bertrand
AOP Côtes du Roussillon Les Aspres
Colruyt: 7,15 euro

Aspre is Catalaans voor “dor” en dat typeert onmiddellijk deze rode wijn gemaakt van een blend van zuiderse rassen als grenache, mourvèdre en syrah. Deze ‘cru’ is slechts een peulschil groot, met 46 Ha wijngaarden en een jaarlijkse productie van nauwelijks 1.500 hectoliter, maar uitkijkend op de statige Canigou, met zijn 2780 meter, de hoogste berg van de regio. Stevige 15 % vol alcohol maar die zit mooi geïntegreerd in het smeuïg donker fruit, vooral rijpe cassis en pruim, zuiderse kruiden en aangename toetsen van cacao en chocolade. Veel smaak en body. Geenszins lomp maar best stevig en gespierd. Voor wie houdt van zonovergoten wijn.

 

 

wijn-2_LR,,Banyuls Traditionnel” – Hors d’Age van Reflects de France
Carrefour: 8,35 euro

Deze zoete Banyuls ‘Hors d’Age’ komt van de Grenache noir druif die groeit op de leisteen wijngaarden in terrasbouw gelegen aan zee tussen de dorpen Collioure en Banyuls sur Mer.
Deze wijn heeft vrij lang gerijpt op houten foeders bij de wijnboeren van Banyuls sur Mer die de wijnen voorzien van mooie houttoetsen, kruidigheid en geconfijte vruchtjes.

Deze ‘dessertwijn’ is perfect bij chocolade desserten of blauwe schimmelkazen. Zelfs met wildpaté of foie gras komt deze wijn mooi tot zijn recht.

 

 

Wijn-3_LR,,Les Trois Mats” – Maury – 3 ans d’age
Delhaize: 9,35 euro

Deze donker kersenrode zoete “Vin doux Naturel” uit de MAURY appelatie laat zien wat men daar met de Grenache noir druif kan bereiken. Het is een blend van 3 verschillende jaren en daarom is dit een mooie mix van zeer fruitige wijn en licht gerijpte traditionele Maury.
Zeer mooi bij een chocolade mousse van ‘Zwarte’ chocolade of met wat nougat.
Je kan deze zelfs lichtjes koud serveren bij een toastje foie gras.