Pyrénées Orientales: op zoek naar zon, zee, bergen en … wijn

4)      Caves de Byhrr in Thuir www.caves-byrrh.fr

Een klein toerke om bracht ons ook naar de kelders van BYRRH in Thuir. Een buitenbeentje op onze wijntrip. Dit huis is bijlange niet meer wat het vroeger was. Opgericht in 1866 door de broers Violet heeft dit bedrijf enorme hoogdagen achter de rug. Bewijzen hiervan zijn er te over, de reusachtige zaal met houten foeders, een eigen treinkaai gebouwd in de fabriek…  Vergane glorie? Misschien wel maar door de recente heropleving van o.a. de Vermouth maakt dat dit bedrijf opnieuw een groeimarkt ziet en het toch een interessant en boeiend bezoek was. BYRRH is een soort ‘Vin Cuit’. Een gestookte drank op basis van wijn uit de Roussillon en vroeger ook andere regio’s, die samen met een mengeling van kruiden en specerijen op grote houten foeders rijpt. En met “Grote” houten foeders overdrijven we niet want in de kelders van Byrrh kan je de allergrootste houten ton van de wereld aanschouwen met een inhoud van 1 miljoen liter…

Dit bezoek stelt op puur ‘wijngebied’ misschien wat teleur maar het is eerder een leuke toeristische trekpleister met een mooi uitgewerkte rondleiding met lichteffecten en ter afsluiting een degustatie van deze legendarische kruidenwijn.

[huge_it_slider id=”19″]

5)      Château de L’Ou in Montescot www.chateau-de-lou.fr

Bio wijnbedrijf met 30 Ha waarvan 26 Ha wijngaarden verdeeld over 3 locaties en 4 Ha olijfbomen. Zij verbouwen een 8 tal witte druivensoorten waaronder de Grenache Blanc, de Chardonnay, de Roussanne, Grenache Gris, de Viognier, de Muscat… Een 4-tal blauwe druivensoorten worden geteeld voor de rosé en rode wijnen: de Syrah, de cabernet sauvignon, de Grenache Noir en de Mourvèdre. Een mooi assortiment van droge, fruitige of half/zoete wijnen siert hun gamma dat vooral bestaat uit de appelatie wijn AOP Côtes du Roussillon en de Landwijn IGP Côtes Catalanes.

Mooie Zuid Franse betaalbare BIO wijnen die je kan proeven in een volledig nieuw en ecologisch doordacht ingericht gebouw met ruimtes om te lunchen bijvoorbeeld. De moeite waard !!

6)      Cave Cooperative Riberach in Bélesta www.riberach.com

Ook een beetje landinwaarts en aan de voet van de CANIGOU, met zijn 2784,66 meter, de hoogste berg uit de regio. Samen met Oostenrijkse investeerders werd deze oude Coöperative weer nieuw leven ingeblazen! En hoe… de oude enorme betonnen cuves werden omgebouwd tot prachtige luxe kamers en centraal werd er een sterren restaurant ingepland met een uitstekende jonge kok.

We kregen eerst een korte rondleiding in de huidige en her-opgestarte wijnkelder waar momenteel maar een klein aantal wijnen gemaakt worden met de allerbeste druiven uit de regio. De wineshop in de wijnkelder is indrukwekkend met tal van ‘cult-wijnen’ van bevriende wijnbouwers.

In het restaurant werden we vergast en verrast met een zeer lekker menu waarbij de gerechten vergezeld werden van zeer mooie wijnen van dit bedrijf. Dit is een zeer speciale locatie, de moeite waard om eens een avond en nacht door te brengen. Een echte aanrader… iets meer landinwaarts !