Pyrénées Orientales: op zoek naar zon, zee, bergen en … wijn

COLLIOURE

De eerste 2 nachten verbleven we in hotel Relais des Trois Mas www.relaisdestroismas.com . Een prachtig hotel met een eigen sterrenrestaurant (La Balette – https://restaurant.michelin.fr/2dlsvt0/la-balette-collioure)  en waarbij (bijna) alle kamers een prachtige uitkijk op de baai van Coullioure hebben. Het is hier dat de uitlopers van de Pyreneën zich redelijk letterlijk in zee storten. Vlak bij de haven en het fort is het meestal een gezellige drukte. Ook veel restaurantjes lokken je met hun menukaarten. Leuk om even te bezoeken is Hotel – Restaurant Les Tempeliers http://hotel-templiers.com  waar het werkelijk vol hangt met echte schilderijen van grote en minder grote artiesten die destijds hun eten en kamer betaalden met een kunstwerk. Hier hangt meer bij elkaar dan in sommige musea. Verder is het zeer gezellig kuieren via het wandelpad langs het water en in het centrum. Op weg naar de baai, kom je verschillende wijnwinkels tegen waar je wijnen kan kopen (en proeven) van verschillende domeinen uit de regio… maar… wij werden op een paar van deze domeinen zelf verwacht voor een rondleiding met degustatie, maar daarover straks meer.

[huge_it_slider id=”22″]

BANYULS 

Banyuls ligt iets dichter bij de spaanse grens. Huizen vindt je onmiddellijk rond de kleine baai en de haven en ook op de berghellingen. Hier kan je ook de meeste wijnproducenten vinden en velen  bezitten kleine winkeltjes waar je hun wijnen kan proeven en kopen.  

Onder de AOP Banyuls worden VDN (zoete versterkte) wijnen gemaakt in verschillende gedaantes. Banyuls Rimage is een heerlijke, op inox vaten en puur op haar fruit gemaakte wijn, die perfect past bij gerechten met  wildpaté, ganzelever bereidingen, schimmelkazen of dessert. De Banyuls Traditionel  daarentegen  ondergaan een oxidatieproces in grote glazen flessen “bonbonnes of dames jeannes” die in weer en wind, ook de zon, buiten blijven staan  en daardoor een complex palet van gekonfijt fruit, noten en caramel krijgen. Dit soort wijnen is puur genieten.