NIEUWPOORT – NOORDZEE –

Nog nooit zo veel pleziervaarders op de Noordzee.

Vincent Van Quickenborne – Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee – geeft in Nieuwpoort de aftrap voor de Watersportdag, die dit jaar een hele maand mei mag duren.

Ondanks de coronacrisis bleef het aantal pleziervaarders op onze Noordzee de voorbije jaren groeien. Het succes van zeiliconen als Emma Plasschaert, de democratisering van de sector en de vernieuwde regelgeving zijn zaken die hier allemaal toe bijdragen. Als we vergelijken met onze buurlanden, dan is er echter nog heel wat groeimarge mogelijk. Vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne zet daarom samen met de sector de schouders onder een campagne ter promotie van de pleziervaart. In de maand mei zetten Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), de watersportclubs en Sport Vlaanderen de pleziervaart in de kijker met de campagne #Samenhetwaterop.

Aan het roer vergewist de minister zich van de werken in de geul van Nieuwpoort

Minister Van Quickenborne kwam de aftrap geven van de campagne in Nieuwpoort en lichtte er zijn verdere plannen voor de sector toe.

Uit cijfers van de WWSV blijkt dat er in 2021 meer pleziervaarders waren in ons land dan ooit. Zo steeg het aantal leden van Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) van 25.800 leden in 2017 tot 28.898 in 2021. Maar er is nog veel groeimarge als we vergelijken met onze buurlanden. In Nederland ligt het percentage pleziervaarders verhoudingsgewijs meer dan twintig keer zo hoog.

Watersporters in Nieuwpoort genieten van een mooie lentedag op zee…

De groeiende populariteit van de pleziervaart in al haar vormen heeft verschillende oorzaken. De populariteit van Belgische watersporticonen als Evi Van Acker, Emma Plasschaert en recent het Olympische duo Isaura Maenhout en Anouk Geurts, spoort veel jongeren aan om in hun voetsporen te treden. Door de democratisering van de sport en de clubs wordt ook een breder doelpubliek aangesproken. Tot slot werd de voorbije jaren ook een gefaseerde hervorming van de regelgeving omtrent pleziervaart doorgevoerd in overleg met de sector. Het maakte de pleziervaart toegankelijker, veiliger en moderner.

Democratisering van de pleziervaart

Daarbij werd onder meer de registratie van pleziervaartuigen goedkoper gemaakt voor iedereen. De retributie is gedaald van 150 euro naar 53 euro en zelfs tot 32 euro voor de kleinzeilerij. Jeugdverenigingen zijn volledig vrijgesteld van deze registratiekosten voor hun oudere vaartuigen. Bovendien vallen begeleidingsboten van clubs niet langer onder de noemer ‘beroepsmatig gebruik’. Hierdoor vervalt voor clubs de keuringkost van minstens 400 euro per boot. Het zijn maatregelen die erop gericht zijn om iedereen de kans te geven om te proeven van de pleziervaart en jongeren er warm voor te maken.

Ook zij waken mee over onze veiligheid…

Pleziervaart veiliger gemaakt

Daarnaast werd er ook gewerkt aan een veiligere pleziervaart. De Belgische Noordzee is immers een van de drukste vaarroutes ter wereld en er worden heel wat activiteiten op gecombineerd. Om erop toe te zien dat pleziervaarders hun boot te allen tijde volledig onder controle hebben werden de regels voor het verkrijgen van een vaarbrevet sinds 1 juli 2021 aangepast. Er werd een modulair traject ingevoerd zodat de pleziervaarder stap voor stap de nodige competenties kan opbouwen. Er werd ook een praktijktest ingevoerd waarbij kandidaten getest worden op bepaalde vaardigheden en praktische kennis. Hierdoor zijn pleziervaarders beter voorbereid vooraleer ze effectief het water opgaan. Deze worden afgenomen in de 33 erkende praktijktestcentra in ons land. Op vraag van de sector voorzag minister Van Quickenborne ook de mogelijkheid van het ervaringsattest voor personen voldoende ervaring kunnen aantonen.

Door de fel besproken smalle stormvloedkering in de geul van Nieuwpoort…

Modernisering van de regelgeving en app

Tot slot werd ook gewerkt aan de modernisering van de regelgeving. De versnipperde wetgeving werd gebundeld in één Koninklijk Besluit. Daarbij werden de verschillende regels en procedures vereenvoudigd, gemoderniseerd en de uitrol gedigitaliseerd. Minister Van Quickenborne werkt nu aan de creatie van een app voor de pleziervaart waarop de gebruikers alle nodige en nuttige informatie kunnen terugvinden.

Om meer mensen kennis te laten maken met de pleziervaart werd op initiatief van de minister een campagne uitgewerkt die in de maand mei de pleziervaart in al haar vormen in de kijker zet. Dit gebeurde door een samenwerking met Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), de watersportclubs en Sport Vlaanderen onder de slogan #SamenHetWaterOp. Overal langs de kust én in het binnenland worden tal van evenementen georganiseerd, telkens gratis of aan een spotprijs. Altijd al eens willen surfen, zeilen, suppen of zeilwagenrijden? Dan is de maand van de pleziervaart de uitgelezen kans. Er is voor elk wat wils met een programma waar jong en oud hun gading in kunnen vinden. Ook mensen met een beperking kunnen het water op, want heel wat clubs hebben een actieve werking voor G-sporters. Samen met alle partners gaf minister Van Quickenborne op zee het startschot voor de campagne met een scheepshoorn.

Start van de Watersportdag…

Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Noordzee: ”De pleziervaart en de watersport zijn aan een heropleving bezig. Met 28.898 leden aangesloten bij Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) in 2021 is het zelfs nooit zo populair geweest. Dat komt enerzijds dankzij rolmodellen als zeilster Emma Plasschaert, maar ook dankzij een democratisering van de sport. We hebben vanuit de overheid pleziervaart extra wind in de zeilen gegeven met een hervorming van de regelgeving. Daarmee maken we de pleziervaart toegankelijker, veiliger en moderner. Ik nodig iedereen uit om in mei het plezier van de pleziervaart te komen ontdekken.”

Alain Lescrauwaet en Vincent van Quickenborne

Alain Lescrauwaet, directeur WWSV: “Iedereen kan watersporten. Hou je van ontspanning, rust, gezelligheid of hou je meer van de actie, het bedwingen van de golven en de snelheid? Kies de watersport die het beste bij je past en geniet van de natuur, de beleving en de ontspanning. Via initiatiedagen, het ter beschikking stellen van materiaal, zeil-surf-sup je-mee activiteiten kan je op een laagdrempelige manier kennis maken met de sport. Boek via de Watersportdag en IKwatersport een initiatie waar FUN centraal staat.”

foto’s © Georges Janssens

Bekijk ook het filmpje… (© Belga – Maaike Tijssens)