Jeanneau’s Cap Camarat
viert 40ste verjaardag

De Cap Camarat serie van Franse botenbouwer Jeanneau is een wereldreferentie geworden in het open sportieve bootsegment. Dit iconische assortiment viert dit jaar zijn 40e verjaardag, vier decennia waarin Jeanneau de ontwikkeling van dagboten in Europa en de rest van de wereld beïnvloedde.

“De grote kracht van het Cap Camarat-assortiment is om de trends in de branche voor te blijven en modellen te creëren die zijn aangepast aan de grootste wereldmarkten, met name Europa en Noord-Amerika”, legt Merry de la Poëze, Director Engine Marketing, uit. Inmiddels varen meer dan 35.000 Cap Camarat-boten over de wereldzeeën!

Een sterke identiteit

Niet minder dan 62 Cap Camarat-modellen hebben het levenslicht gezien sinds de lancering van het assortiment en zij delen allemaal hetzelfde DNA: sterke maritieme kwaliteiten, vindingrijkheid in ontwikkelingen, comfort aan boord en een tijdloos design.

Cap Camarat profiteert niet alleen van de ervaring, het erfgoed en de knowhow van Jeanneau, maar dankt zijn succes ook aan zijn veelzijdigheid aan programma’s die zowel de mogelijkheid bieden om sportieve familie-uitjes te organiseren en onvergetelijke cruises te maken zonder in te boeten aan comfort.

Cap Camarat 9.0 WA

Navigatieveiligheid

Varen met een Cap Camarat betekent met een gerust hart de zee op gaan. De rompen van het assortiment staan ​​bekend om hun stabiliteit en comfort. Veiligheid is een rode draad voor de hele reeks en alle elementen aan boord zijn ontworpen om in alle vertrouwen te kunnen navigeren. Ergonomie, bewegingsvrijheid, volumes en grote ruimtes, de enorme cockpit, comfort binnen of voor anker, niets wordt aan het toeval overgelaten op een Cap Camarat.

Of het nu gaat om een ​​cruiseprogramma of “leuke” uitstapjes, het Cap Camarat-assortiment is bedoeld voor alle watersporters die op zoek zijn naar een zeewaardige, sportieve familieboot om in alle rust te varen.

Interieur Cap Camarat 9 WA

Waarde behouden

Het creëren van tijdloze boten die hun waarde behouden door de jaren heen (zowel sentimenteel, economisch als technisch), is Jeanneau’s succesvolle gok geweest. Zo kan iedereen zijn eigen avontuur beleven. Of het nu gaat om een ​​excursie op zee, het zoeken naar snelheidssensaties, een waterski-uitje, een duiktrip, een vistocht,… er is voor elk wat wils. Cap Camarat is er om gezinsgeluk te creëren en deze kostbare momenten met vrienden te delen.

Cap Camarat-modellen evolueren voortdurend, maar deze vernieuwing blijft altijd trouw aan de hiervoor genoemde sterke punten van het assortiment die het tot een succes hebben gemaakt.

Internationale markt veroveren

In 2022 staat internationalisering meer dan ooit centraal in de strategie van het Franse merk. Jeanneau blijft de wereld van Cap Camarat uitbreiden naar grotere eenheden. De ontwikkeling van grotere modellen heeft tot doel de kracht van de Cap Camarat in Noord-Amerika te vergroten… om zich uiteindelijk ook over de Atlantische Oceaan te vestigen als een iconisch merk.

Een terugblik op de geschiedenis van Cap Camarat

Een gewaagde gokt in 1982

Robert Rigaudeau, de architect van het ontwerpbureau Jeanneau, ontwierp de eerste Cap Camarat om te voldoen aan de vraag van een zeiler die op zoek was naar een veelzijdige boot om te vissen en duiken. Jeanneau lanceerde toen de eerste open romp in Franse stijl. De Cap Camarat 575 is het eerste model van de Cap Camarat generatie.

Van de Cap Camarat 575 (1982-1994) werden 1.400 exemplaren geproduceerd. Het enthousiasme voor dit innovatieve model wordt verklaard door zijn functionele, veelzijdige en solide aspect.

In deze eerste open boot is het begin van het assortiment er al: een vloeiend dekplan met zijn kantelbare centrale console, veel opbergruimte, een diepe cockpit, een krachtige, veelzijdige, functionele en solide boot. Een perfecte boot voor het multi-programma ‘vissen-sport-familie’. Het Cap Camarat-DNA was geboren.

Achtereenvolgens kende ook de lancering van de Cap Camarat 510 in 1982 een groot succes met meer dan 1.000 geproduceerde eenheden in 15 jaar. Dit model heeft dezelfde kwaliteiten als zijn voorganger: zijn romp en zijn prestaties geven het assortiment een meer sportieve kant.

In 1984 nam Jeanneau deel aan de rally “Niamey-Bamako”, gecreëerd door Thierry Sabine. Vijf prototypes van Cap Camarat 510 gaan 2000 kilometer lang de rivier de Niger op, een onvergetelijk menselijk en technisch avontuur. De Jeanneau-teams maken indruk, de Cap Camarat 510 van Gérard d’Aboville staat op de 1e plaats in het algemeen klassement, gevolgd door een 3e, 5e en 7e plaats voor de andere Jeanneau-teams.

De in 1998 gelanceerde Cap Camarat 625 was een bestseller met 1.900 verkochte exemplaren in 8 jaar. Dit model met vloeiende en moderne lijnen, bevestigt Jeanneau’s wens om Cap Camarat-modellen te bouwen met een tijdloze stijl.

De successen volgen elkaar op. Van de in 2000 gelanceerde Cap Camarat 515 werden tot 2009 meer dan 1.700 exemplaren verkocht. Van de Cap Camarat 6.5 CC verlieten meer dan 1.400 exemplaren de fabrieken tussen 2006 tot 2012.

Het assortiment middenconsoles evolueert voortdurend. Het resulteert in innovatieve modellen, waaronder de Cap Camarat 9.0 CC te water gelaten in 2018. Dit buitenboordmotormodel biedt een innovatieve en lichte ruimte: een tweepersoons bed met een afzonderlijke badkamer, ideaal om comfortabel één of meerdere nachten aan boord door te brengen. De grote modulariteit, ontworpen om tegemoet te komen aan een diversiteit van vrijetijdsactiviteiten, maakt het mogelijk om een ​​meervoudig navigatieprogramma aan te bieden om aan ieders wensen te voldoen.

Cap Camarat 7.5 WA

In 2021: de Cap Camarat 7.5 CC Série3 wordt gelanceerd en Jeanneau biedt de eerste 25-voet middenconsole op de markt aan, waarbij je aan boord kunt overnachten dankzij een echt bed en een niveau van comfort dat ongezien was op dit formaat van boot. Met zijn strakke en sportieve lijnen straalt de Cap Camarat 7.5 CC Série3 een onmiskenbare dynamiek uit.

Walk-around

Om het assortiment te diversifiëren, verschenen in 1994 de Walkaround-versies met de lancering van de Cap Camarat 695 WA, in 1995 tot 2002 gevolgd door de Cap Camarat 555 WA.

Uitgerust met een cabine, bieden deze innovatieve modellen de mogelijkheid tot kleine cruises. Het succes van deze modellen wordt bewezen dankzij het veelzijdige vis-, familie- en sportprogramma. De cruise voor een weekend komt binnen het bereik van een groot aantal liefhebbers.

De Cap Camarat 755 WA, gebouwd van 2002 tot 2010 met meer dan 1.400 verkochte eenheden, onderscheidt zich door zijn voortreffelijke ontwerp getekend door Vittorio Garroni. Dit model is een complete breuk met de klassieke vormen, het is een echt esthetisch succes.

In 2004 toonde de Cap Camarat 925 WA de weg naar de Verenigde Staten met een ontwerp geïnspireerd op Amerikaanse trends. Dit model profiteert van een getrapte romp, getekend door de Amerikaanse marine-architect Michaël Peters, een garantie voor uitmuntendheid op het gebied van maritieme kwaliteiten en kennis van de Amerikaanse markt.

De Cap Camarat 925 WA is een ideaal compromis tussen een luxueus en leefbaar interieur, een speciaal dekontwerp om te cruisen met zijn zonnedek en een cockpit die is uitgerust voor sportvissen en opent de weg naar de Cap Camarat 8.5 WA in 2010.

Cap Camarat 9

Met deze boot bevestigt Jeanneau zijn intrede op de Amerikaanse markt: het is een elegante boot, perfect geschikt voor een cruise- en visprogramma langs de kust.

In 2015 breidde Jeanneau het assortiment van Cap Camarat naar boven uit met de lancering van het nieuwe vlaggenschip, de Cap Camarat 10.5 WA. Met dit model doet Jeanneau zijn intrede op de grootste internationale markten en het concept en de knowhow van het Cap Camarat-gamma exporteren: lange afstanden en snel cruisen combineren met optimaal comfort aan boord.

De Cap Camarat 10.5 WA biedt een trendy design dankzij een gestroomlijnd silhouet en elegante en sportieve lijnen. Innovatie staat opnieuw centraal bij de ontwikkelingen om nog meer comfort te bieden: zowel de salon die om te bouwen is tot een privécabine als de dubbele achterkajuit bieden een uitzonderlijke indeling met 4 slaapplaatsen in 2 aparte volumes.

In 2017 was de geboorte van de Cap Camarat 9.0 WA een groot succes. Met de lancering van dit nieuwe model bevestigt Jeanneau zijn ontwikkeling naar grotere eenheden in te spelen op de vraag van de klanten. Deze evolutie naar grotere boten op de Europese markten beantwoordt ook aan de verwachtingen van de Noord-Amerikaanse markten.

Cap Camarat 12.5 WA

In 2020 biedt Jeanneau een steeds rijker aanbod. Cap Camarat breidt uit naar de wereld van grote buitenboordmotoren met de lancering van de Cap Camarat 12.5 WA. Dit nieuwste model is gericht op de elitaire markt van grote luxe buitenboordmotoren dagcruisers. De Cap Camarat 12.5 WA valt op door zijn perfect uitgebalanceerde sportieve lijnen. Innovaties staan ​​meer dan ooit centraal in de ontwikkelingen: de vis-à-vis voorwaartse salon biedt extra leefruimte, het cockpitterras biedt een buitengewoon volume voor anker en de multi-configuratie buitenkombuis wordt het middelpunt aan boord.

Voortdurend vernieuwen

Al 40 jaar wordt het Cap Camarat-assortiment voortdurend vernieuwd, waarbij inspiratie wordt gehaald uit de waarden en het DNA van Jeanneau. Dankzij de ontwikkeling van innovatieve concepten voor elk nieuw model, heeft de Cap Camarat-reeks zich op internationaal niveau gevestigd op de open buitenboordmarkt.

Altijd alert wat betreft verschuivingen in de markten, blijft het Cap Camarat-assortiment evolueren om zich voortdurend aan te passen aan de vraag van de klanten. De modellen bieden altijd een leuk en ontspannend programma aan boord van krachtige, sportieve en familieboten. De Cap Camarats zijn vandaag de avontuurlijke metgezellen van duizenden bootliefhebbers over de hele wereld.

Het Cap Camarat gamma wordt in België verdeeld door Marina Yachting Center in Oostende.