ANTWERP RACE 2022, puik herstel van het deelnemersveld

De 34e Huysman Antwerp Race, vorige zaterdag 8 oktober 2022 was er eentje om in te kaderen. Het werd een snelle race, daar zorgde een 4 beaufort voor. Maar bemoedigend was het herstel van het deelnemersveld na de Covid-perikelen van de voorbije jaren. Met 125 deelnemers haalt de race nog niet de aantallen van het voorbije decennium, maar het wijst er toch op dat de zeilers de smaak van het wedstrijdzeilen op de Schelde weer te pakken hebben. Een opmerkelijk aantal buitenlandse deelnemers toont de aantrekkingskracht van deze unieke nationale eindeseizoensrace.

Foto’s: Georges Janssens

Het was vroeg vertrekken op die prachtige zonovergoten zaterdag.  De grootste zeiljachten vertrokken uit Breskens en de rest van de vloot startte vanuit Terneuzen/Everingen.

Een 4 beaufort wind uit variërend tussen west en noordwest maakte er een snelle wedstrijd van.  De spinakers werd opgetrokken in elk rak waar het kon. 

De Westerschelde is een drukke vaarweg en het kon niet anders dan dat een paar extra grote containerschepen de wedstrijd zouden kruisen. De samenwerking met de verkeerscentrales, de loodsen, de politiediensten en de race-rescue verliep optimaal en er waren geen noemenswaardige incidenten te vermelden.

De vloot vaart voorbij het Deurganckdok waar een 400-m-containerschip APL Lion City draait om achteruit het dok in te varen.

Een lang uitgestrekte vloot bleef een hele tijd dicht bijeen maar op het Belgische gedeelte van de Schelde konden de snellere boten zich tot ietwat afscheiden van de rest.  De line Honour Trofee ging dan ook naar Van Uden -ROST NED-17001 van Gerd-Jan Poortman.

Het invaren van de Jachthaven Linkeroever was voor sommigen wel een hele kunst maar uiteindelijk kon iedereen toch een plaatsje vinden.  Bij een gezellige ontmoetingsplaats bij de KLYC-club lieten de soms aangedikte verhalen hun loop.  Een prachtige geslaagde wedstrijd was het.

Een sfeervol verslag van de race gerealiseerd door Productiehuis Diplodokus.

En het verslag van ATV via Gazet van Antwerpen

Een blije Antwerp Race voorzitter Roger Thierry bij de aankomst van de wedstrijd. Daar zit muziek in.

Volledige uitslag Antwerp Race 2022