Foils begeven het in Vendée Globe

Op 8 november ging de Vendée Globe van start in Les Sables d’Olone, dat kon u lezen in een vorig bericht. Het is de negende editie van deze solozeilwedstrijd  met een afstand van 21.638 mijl,  gelijk aan de omtrek van de aarde. De race wordt gevaren aan boord van 60 voet IMOCA’s. De start was gepland om 13:02 uur maar door de mist werd de start  uitgesteld, om 14:30 uur klink het startschot.

Alex Thomson met Hugo Boss, opgave door gebroken roer. Foto: Vincent Curutchet.

Eerste opvallende feit, er tekende zich vrij vlug een groot verschil af tussen de foilende IMOCA’s en de IMOCA’s met een kiel. Na 15 uur varen was er al 120 mijl verschil tussen foilende koploper en niet-foilende achterblijver.

De eerste die rechtsomkeer diende te maken was Charal van zeiler Jérémie Beyou, een boot waar veel van verwacht werd. Door een reeks incidenten – storm, aanvaring met drijvend object – raakte het schip zwaar beschadigd. Beyou moest z’n positie in de kopgroep opgeven. Hij ging keerde terug naar zijn thuisbasis in Les Sables d’Olone. Na reparatie nam hij op dinsdagmiddag 17 november opnieuw de start.

Maandag 16 november speelde een andere kanshebber Nicolas Troussel de mast van zijn Corum L’Épargne ter hoogte van Kaapverdië.

Zaterdag 21 november kwam er een verontrustend bericht uit het kamp van Alex Thomson, die een tijdje aan de leiding zeilde. Op 875 mijl ten oosten van Rio de Janeiro stelde hij een structureel constructieprobleem vast aan de voorzijde van zijn boot Hugo Boss. Thomson stabiliseerde de boot en bracht de snelheid terug. Met advies van technici aan de wal slaagde hij in een reparatie op zee. Maar daarmee was de ellende nog niet voorbij. Zaterdag 28 november dwong een kapot roer Alex Thomson tot opgave.

Eerder die week werd ook de man op de tweede plaats Thomas Ruyant met LinkedOut getroffen door spontaan gebroken foil.

Het is het tweede serieuze averijprobleem van het materiaal dat toch niet bestand lijkt tegen de grotere krachten ten gevolge van de hoge snelheden, die de foils mogelijk maken.

Charlie Dalin vaart met zijn Apivia momenteel (zondag 29 noember) aan de leiding, gevolgd om 306 moijl door Thomas Ruyant (LinkedOut) en Jean Le Cam (Yes We Cam!) op 353 mijl.

De actuele posities: https://www.vendeeglobe.org/en/tracking-map