Twee teams in strijd om Trofee Jules Verne

Vanuit Lorient vertrokken twee teams om jacht te maken op de Trofee Jules Verne. Het gaat hier om de snelste wereldomzeiling. Het zeilrecord rond de wereld staat momenteel op naam van Francis Joyon met IDEC Sport die in 2017 de klus klaarde in 40 dagen en 23 uur.

In de nacht van dinsdag op woensdag 25/11 om 02:55 uur ging de maxi-trimaran Sodebo Ultim 3 van schipper Thomas Coville  over de denkbeeldige startlijn bij het eiland Quessant en Lizard Point.  Zowat een half uur later, om 03:26 uur,  begon ook  de maxi-trimaran Edmond de Rothschild van het team Gitana met het duo schippers Cammas-Caudrelier aan een poging om het record te breken. Beide teams maken gebruik van een gunstig weervenster.

Intussen kan men de recordpogingen om de snelste wereldomzeiling van de beide uitdagers niet alleen ten opzichte van het oude record, maar ook van elkaar op één kaart volgen. Hoewel Edmond de Rothschild-Gitana en Sodebo concurrent zijn hebben wisselen ze op hun websites hun wederzijdse tracking data uit.

UPDATE: Maar intussen tref je alleen nog de vergelijking tussen Sodebo en Idec Sport aan want na een aanvaring met een OFNI* besloot het Gitana team de strijd te staken. De aanvaring zorgde voor ernstige schade waardoor het potentieel van de Edmond de Rothscild niet meer voor 100 procent gehaald kon worden. Franck Cammas et Charles Caudrelier bevonden zich ten noorden van de Kaapverdische archipel op zo’n 1.900 mijl van Lorient waarheen ze de steven richtten.

*OFNI : Objet flottant non identifié – onbekend drijvend voorwerp

www.gitana-team.com

https://tropheejulesverne.sodebo.com/

www.tropheejulesverne.org