Afschaffing 7-beaufort-regel in zicht

Een overigens vlakke Belgian Boat Show 2016  heeft dan toch een klein beetje geschiedenis kunnen schrijven. Tijdens zijn bezoek, het laatste weekend van de beurs, kondigde staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelein, aan dat er een nieuwe regeling komt voor de ‘brandingsporten’ tegen deze zomer.

De huidige wetgeving voor watersporters op zee zorgt voor onduidelijkheid. Het wettelijk kader dateert uit de jaren 80 van vorige eeuw en is niet aangepast aan de nieuwe sporten zoals kiten, golfsurfen of stand-up paddeling (SUP). Voortaan zouden kitesurfers vanaf 7 beaufort toch op zee mogen. België is het enige land dat sporters momenteel verbiedt op zee te gaan bij 7 beaufort, waardoor de liefhebbers genoodzaakt waren om uit te wijken naar onze buurlanden.

De reglementering rond de veiligheidsuitrusting wordt eveneens aangepast. De verplichte uitrusting zal afhankelijk zijn van de afstand van de sporter tot de kust. Dichtbij het strand volstaat een isothermisch pak. Wie zich verder van de kust waagt moet aangepaste middelen voor het versturen van noodsignalen bij zich hebben.

Het Vlaams Gewest zal ook insteekzones aanduiden voor jetski’s. Die mogen vandaag alleen uit de havens vertrekken.

Foto: Paul Bolsius