Uitzondering op AIS-verplichting in Haven van Antwerpen

– 10 maart 2023 – PLEZIERVAART –

Voor de doortocht van de Haven van Antwerpen moeten alle schepen voorzien zijn van een werkende AIS-transponder. Dus ook voor de pleziervaart.

Zopas is een uitzondering hierop gepubliceerd voor pleziervaartuigen die in konvooi varen. Het gaat om het bericht 23_131 ter aanvulling van artikel 6.4 – Binnenvaart en 8.1.17 – AIS-gebruik uit de Havenpolitieverordening (HPV).

Mits het volgen van onderstaande procedure, kan het doorvaren van de haven voor pleziervaartuigen zonder AIS-installatie in konvooi worden toegestaan:

• Het eerste en laatste vaartuig van het konvooi dient verplicht over een correct werkende AIS-installatie (minimum type B) te beschikken.
• Minstens 1 week op voorhand entry- en exitpunt, ETA entry, lijst met alle schepen in het konvooi met opgave FD-nummer en welke vaartuigen niet beschikken over werkende AIS-installatie via mail bezorgen aan toelatingen.hkd@portofantwerpbruges.com.
• Marifoonverplichting blijft strikt gelden, alsook de overige voorwaarden voor pleziervaart.
• VHF-melding bij het in- en uitvaren van de haven voor registratie van de reis van alle vaartuigen dient te gebeuren door 1 gezagvoerder.
• VHF-melding bij VTS (sector) en passage brug(gen) kan door de gezagvoerder van het eerste vaartuig gebeuren voor het gehele konvooi. Uitluisteren en antwoorden dient per schip te gebeuren.
• De doorvaart van het konvooi kan enkel worden toegelaten bij daglicht.

Er wordt streng gehandhaafd op de marifoonverplichting en deelname aan het VTS-verkeer op de verschillende VHF-kanalen.

Contactpersoon: VTS – +32 03 22 72 50

Foto’s Radartorens in Haven van Antwerpen – © Georges Janssens