De Europese  ‘motorboten van het jaar 2020’: vaareigenschappen primeren

Elk jaar worden meer dan 200 nieuwe bootontwerpen op de motorbootmarkt gelanceerd. Op het Yachting-festival van Cannes in september hebben de motorbootexperts hun 23 toppers uit deze veelheid aan nieuwe modellen genomineerd met behulp van een op punten gebaseerd systeem. Naast de gebruikelijke kenmerken die de kwaliteit van een boot aangeven, zoals de degelijkheid van de constructie of de prestatie-eigenschappen, bijvoorbeeld, speelden ook het algemene concept en het waar voor uw geld-aspect een beslissende rol voor de juryleden. Vaak leiden de innovatieve en ongebruikelijke ideeën van een botenbouwer uiteindelijk ook tot een bekroond succes in een van de vier lengteklassen of de lengte-onafhankelijke klasse van de ‘waterverplaatsers’.

In de kleine klasse, motorboten tot 8 meter, won de Silver Tiger DCz uiteindelijk de race. De Silver Tiger DCz wordt gekenmerkt door zijn uitstekende, veilige vaareigenschappen en gunstige prijs-prestatieverhouding. Bovendien biedt het maximale veiligheid voor de hele bemanning, dankzij de volledig afgesloten cockpit.

 

Silver Tiger DCz.

Van de motorboten tot 10 meter worden praktische oplossingen verwacht, een solide afwerking en veilige handling op alle wateren. In deze categorie heeft de Beneteau Flyer 10 de prijs gewonnen. Op de Flyer 10 zijn verschillende concepten van grotere jachten met succes overgebracht naar de 10-meter klasse. Het is een handige mix tussen een dagboot en een cruiser.

Bénéteau Flyer 10

De winnende inzending in de motorboten tot 14 meter was de indrukwekkende Pardo 38. De Pardo 38 heeft uitstekende vaareigenschappen, gecombineerd met buitengewoon hoogwaardig vakmanschap. In de ogen van de jury is dit de perfecte dagcruiser op groot formaat.

Solaris Power 48.

In de motorboten tot 20 meter klasse koos de jury de Solaris Power 48 Open. Met zijn tweede model is de botenbouwer Solaris eindelijk aangekomen in de wereld van motorboten. Net als het ontwerp zet de productiekwaliteit nieuwe normen in zijn klasse. Dit gaat gepaard met uitgebalanceerde rijeigenschappen. De opvouwbare ‘cockpit-terrassen’ zijn een ander hoogtepunt van de Solaris Power 48 Open.

In de klasse van de ‘waterverplaatsers’ met een lengte-onafhankelijke scheepsromp  ging de “European Powerboat of the Year” award 2020 naar de Vedette Navigator 35. De jury verklaarde: De Vedette Navigator is de moderne versie van het klassieke stalen jachtconcept. De kwaliteit van de materialen en de fabricage is overal uitstekend. (zie foto top)

De Innovation Award van dit jaar, uitgereikt in het kader van de ‘Powerboat of the Year’-awards, ging naar de Volvo Penta DPI-drive. “Wederom heeft Volvo Penta nieuwe maatstaven gezet in de aandrijftechnologie. De hydraulische koppeling van de DPI-aandrijving maakt stil schakelen met geringe slijtage mogelijk, waardoor de levensduur van de Z-transmissie wordt verlengd. Bovendien biedt de elektrische stuurinrichting in de praktijk meer gemak en veiligheid ”, aldus het juryrapport.