Nieuwe data! ‘In het licht van…’ Tentoonstelling Aelbert Cuyp Dordrechts Museum

Om de 400e geboortedag van Aelbert Cuyp (1620-1691) te vieren organiseert het Dordrechts Museum een grote tentoonstelling over deze Nederlandse schilder en zijn invloed op Engelse landschapschilders. “In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner” is te zien van 27 september 2020 tot en met 14 maart 2021. Door Corona is deze tentoonstelling verplaatst naar volgend jaar. De nieuwe data zijn: 3 oktober 2021 tot 6 maart 2022.

Illustratie: A.Cuyp, De Maas bij Dordrecht, ca 1650, National Gallery of Art, Washington

Cuyp is Dordrechts meest beroemde schilder. De tentoonstelling toont ongeveer 30 van Cuyps meest belangrijke werken en brengt ze terug naar de stad waar ze gemaakt zijn. In het licht van Cuyp focust – voor het eerst – op de waardering voor Cuyp en zijn invloed op Britse schilders, met meer dan 30 werken van beroemde kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner en anderen. Sommige van deze kunstenaars bezochten de geboorteplaats van Cuyp.

Aelbert Cuyp was typisch een lokale kunstenaar, die vrijwel onbekend was buiten zijn woonplaats. Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats. Hij werd ontdekt in de 18e eeuw, door Britse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage. De Engelse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. Het werk van Aelbert Cuyp heeft een blijvende invloed gehad op landschapschilders in Engeland, van de tweede helft van de 18de tot de 19de eeuw. Velen waren geïnspireerd door de landschappen met vee en het gouden licht van de ‘Nederlandse Claude’.

In het licht van Cuyp onthult de enorme impact van Cuyps werk op 18de- en 19de-eeuwse Britse kunstenaars zoals Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome. De tentoonstelling bevat belangrijke schilderijen van prominente bruikleengevers, waarvan velen nooit eerder te zien zijn geweest in Nederland. Twee topstukken uit de Koninklijke Collectie worden genereus uitgeleend door Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Elizabeth II. Andere al toegezegde bruiklenen omvatten schilderijen van Cuyp en zijn Britse navolgers uit de National Gallery in Londen, het Victoria and Albert Museum, Tate Britain, de National Trust, de Dulwich Picture Gallery, Kenwood House, Woburn Abbey, de Royal Academy, het Rijksmuseum in Amsterdam, de Scottish National Gallery, de National Gallery of art in Washington, het Museum of Fine Arts in Houston, het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest en de National Gallery of Ireland.

Grote Aelbert Cuyp tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Door Corona is deze tentoonstelling verplaatst naar volgend jaar. De nieuwe data zijn: 3 oktober 2021 tot 6 maart 2022.