Carl Riva, de ontwerper van de legendarische Riva-speedboten overleden

Carl Riva, ontwerper en voormalig eigenaar van de legendarische Riva-werf, is maandag 10 april op 95-jarige leeftijd overleden.

Als oudste zoon kwam Carlo in 1949 aan het hoofd te staan van het Italiaanse familiebedrijf dat in 1842 was opgericht. De werf bouwde aan het Meer van Iseo in eerste instantie vissers- en transportboten. Na de introductie van de verbrandingsmotor volgden de snellere boten. In de jaren twintig en dertig zette Carlo’s vader Serafino het merk als bouwer én racer internationaal op de kaart. Onder Carlo’s leiding kwam ook het grote commerciële succes.

Riva werd in de jaren vijftig en zestig hét icoon van de jetset en het goede leven. De elegante, in mahonie gebouwde speedboten trokken beroemde klanten zoals Brigitte Bardot, Kirk Douglas, Sean Connery en de Jordaanse Koning Hussein. Tegenwoordig zien we George Clooney nog wel eens op zijn Riva op het Comomeer. Carlo was verantwoordelijk voor succesmodellen als de Ariston, de Tritone en de Aquarama, die nog altijd enorm gewild zijn.

Bronnen: Nauticlink / ANWB Water, Nederland / www.riva-yacht.com

Een mooie video als eerbetoon aan Carlo Riva is te zien op de site van Riva Yachts, de werf die momenteel in handen is van de Amerikaanse Whittaker-groep.