John Constable en Brighton

Begin deze maand opende een nieuwe tentoonstelling in Brighton Museum & Art Gallery in Brighton aan de Britse Zuidkust. De expo is een verkenning van de tijd die John Constable in de mondaine badplaats doorbracht, samen met zijn gezin tussen 1824 en 1828.
Constable’s vrouw Maria leed aan tuberculose en op medisch advies verhuisde het echtpaar en hun kinderen naar Brighton. Helaas stierf Maria na vier jaar op 41-jarige leeftijd en zo kwam er ook een eind aan het verblijf van de schilder in het kustplaatsje.

Constable in Brighton brengt voor het eerst meer dan 60 schetsen, tekeningen en schilderijen van de kunstenaar samen op de plek waar ze zijn gemaakt. De nadruk ligt op het gezinsleven en de wandelingen, waarvan de impact en invloed op zijn werk duidelijk zijn.

Constable en Brighton – 8/04 tot 8/10 2017
Brighton Museum & Art Gallery, Brighton, VK

Beeld: John Constable Bright on Beach w fishing boat and crew c 1824-28  © Victoria and Albert Museum, London