Team Brunel als eerste om Kaap Hoorn

Team Brunel is donderdagmiddag in leidende positie Kaap Hoorn gepasseerd. Het team van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking en Volvo Ocean Race debutant Carlo Huisman is in de zevende etappe onderweg van Auckland, Nieuw Zeeland naar Itajai, Brazilië.

Foto: Bouwe Bekking – Yann Riou / Volvo Ocean Race

Team Brunel kwam om 13.01 UTC als eerste van de in totaal zes Volvo Ocean Race boten om Kaap Hoorn. De zeilers kende de afgelopen dagen in de Zuidelijke Oceaan zware omstandigheden met huizenhoge golven en windsnelheden tot boven de 100 km/uur. Bij de ronding van Kaap Hoorn waren de omstandigheden met 30 tot 35 knopen wind en golven tot 6 meter hoog nog steeds zwaar.

Sun Hung Kai / Scallywag
Team Sun Hung Kai / Scallywag is onderweg naar de Chileense kust, na het verlies van John Fisher afgelopen maandag. Tot op heden heeft het team zijn plannen niet bevestigd. Op dit moment lijkt de westkust van Chili echter de dichtstbijzijnde landingshaven en de veiligste route.

Schipper Bouwe Bekking liet donderdagochtend vroeg weten dat het zwaar was. Bekking: “Iedereen aan boord is heel erg moe. Ondanks dat we aan de leiding liggen is er geen sprake van een feeststemming aan boord. Iedereen heeft weinig slaap en het is echt overleven. Maar ook het verlies van John (Fish red.) zit veel dieper dan de meeste graag toegeven: ik denk meerdere keren per uur aan hem.”

Bekking voor 9e keer rond magische Kaap
Voor schipper Bouwe Bekking is het de negende maal dat hij Kaap Hoorn, ook wel bekend als de Mount Everest van het zeilen, rondt. Voorafgaand aan de etappe liet Bekking al het volgende weten over de magie van de Kaap.

Bekking: “Het ronden van de Kaap is magisch, je gaat eigenlijk naar huis toe. Zodra je Kaap Hoorn rondt bent denk je min of meer dat je er al bent. Het is echt een mentaal punt, je komt uit de Zuidelijke Oceaan, ieder mijl die je meer naar het Noorden vaart wordt het warmer en komt Den Haag letterlijk dichterbij. Het is een magische plek en voor zeilers een hoogtepunt om daar omheen te gaan.“

vor_hoornFoto: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

Cape voor tiende en laatste keer rond
Voor de Brit Andrew Cape is het zijn tiende en waarschijnlijk laatste ronding. “Nummer tien komt eraan en ik denk dat dit mijn laatste wordt. Meer zullen er niet komen.” Aldus de ervaren navigator voorafgaand aan de 7.600 nm tellende etappe.

Debutant Huisman maakt droom waar
Voor de 27-jarige Carlo Huisman uit Rotterdam is het ronden van Kaap Hoorn een droom die uitkomt. Huisman: “We tikken af waar iedere zeiler van droomt en dat is het ronden van Kaap Hoorn. Dat is iets wat slechts weinig zeilers gegeven is, dat maakt het heel bijzonder. Je kan pas echt zeggen dat je de wereld hebt rondgezeild als je ook daadwerkelijk de Kaap rond bent gevaren.”

Positie rapport om 13.01 UTC
1. Team Brunel – Kaap Hoorn
2. Vestas 11th Hour Racing – achterstand 35.1 nm.
3. Dongfeng Race Team – achterstand 49.0 nm.
4. MAPFRE – achterstand 72.7 nm.
5. Team AkzoNobel – achterstand 81.4 nm
6. Turn the Tide on Plastic – achterstand 86.8 nm