Scheepvaartbegeleiding Oostende

12 september 2023 – foto’s hierna © Georges Janssens –

Hoofdzetel Scheepvaartbegeleiding en MRCC plechtig in gebruik genomen na renovatie.

De renovatie startte in 2020 en is uiteindelijk nu afgesloten met een plechtige opening. Het gebouw op de oosteroever in Oostende wordt opnieuw in gebruik genomen als hoofdzetel van de Scheepvaartbegeleiding in Oostende. De Scheepvaartbegeleiding is één van de vier operationele afdelingen van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

De Radio Maritieme Dienst van Radio Oostende wordt bemand door Defensie

In het gebouw zijn eveneens gevestigd:
-het MRCC (Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum) dat de reddingspoperaties op zee over de hele Vlaamse Kust coördineert;
-de Port Control voor de Haven van Oostende;
-de Radio Maritieme Dienst van Defensie (Radio Oostende);
-het Oceanografisch Meteorologisch Station waar het weerbericht voor de kust wordt gemaakt.

Op grote schermen volgt de Scheepvaartbegeleiding alle bewegingen op zee van de Vlaamse Kust. Het systeem is ook gelinkt met de Scheepvaartbegeleiding op de Schelde.

Het is een historisch gebouw uit 1930 waarin de kantoren van de nabijgelegen Oostendse Vismijn waren in ondergebracht: ontworpen in Art-Deco stijl en in de inventaris van het Oroerende Erfgoed omschreven als waardevol.

Sedert 2006 nam de Scheepvaartbegeleiding en het MRCC er zijn intrek. Ze verbleven er ook tijdens de renovatiewerken. Omdat deze eenheden operationeel moesten blijven werd de renovatie uitgevoerd in fases waarvan de planning onderweg moest worden aangepast vanwege de Coronaperikelen.

Een stralende Nathalie Balcaen geflankeerd door de gouverneur van West-Vlaanderen Carl De Caluwé en burgemeester van Oostende Bart Tommelein

Nathalie Balcaen – administrateur-generaal MDK: “Een gebouw met oude structuren dat bovendien 24/7 wordt gebuikt, vraagt om een bijzondere aanpak. Het is renoveren terwijl de winkel open blijft. En iedereen die ooit al eens renoveerde, weet dat dit geen evidente klus is. Maar ik ben zeer blij met het resultaat, een aangenaam gebouw dat ook zeer goed scoort qua duurzaamheid en dus klaar is voor de toekomst.

De extra aangebrachte beglazing aan het terras op de 2de verdieping zorgt niet alleen voor extra isolatie maar zorgt ook voor een geweldig uitzicht over de haven van Oostende.

Speciale aandacht in het gebouw ging uit naar de duurzaamheid en het klimaat. Zo wil MDK tegemoetkomen aan de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse Overheid. Het gebouw is nu veel beter geïsoleerd en heeft een veel betere ventilatie. Zo maakt de nieuwe glasgevel op de tweede verdieping slim gebruik van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het klimaat binnen in de kantoren te beheersen. Op de eerste verdieping zijn de kantoorruimtes heringericht, op de gelijkvloers kwamen verschillende vergaderruimtes en een polyvalente zaal die ook kunnen gebruikt worden bij crisismomenten. Bij het gebouw zijn er nu ook 14 laadpunten voor elektrische voertuigen.

Van links naar rechts: Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK, Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, Bart Tommelein, burgemeester Oostende, Björn Prasse, burgemeester Blankenberge, Dries Boodts, directeur MRCC

Nieuw computersysteem voor MRCC

Op de bovenste verdieping van het gerenoveerde pand huist het MRCC, één van de belangrijkste schakels in de Kustwacht. Hier komen de meldingen binnen van incidenten op zee en wordt de hulpverlening verder gecoördineerd. Van zwemmers in de problemen tot een aanvaring tussen twee vrachtschepen in volle zee. Niet alleen de werkvloer van het MRCC kreeg een flinke update, Minister Lydia Peeters van Mobiliteit en Openbare werken liet onlangs nog investeren in een nieuw informatica systeem (Incident Management Systeem). Zo zal informatie tussen de verschillende hulpdiensten binnen de Kustwacht nog sneller worden uitgewisseld en gevisualiseerd.  

Zeereddingsmateriaal

Lydia Peeters – Vlaams minister Mobiliteit en Openbare Werken: “Het MRCC is een belangrijke spelverdeler tussen de verschillende partners binnen de Kustwacht. Bij een interventie op zee telt iedere seconde. Niet alleen het gebouw is nu gerenoveerd. Ook de informatica systemen krijgen op dit moment een flinke update met een Incident Management Systeem dat data verzamelt en deelt onder verschillende partners. Zo wint het MRCC nog tijd, en maken we onze Noordzee weer wat veiliger. ” 

In juli 2023 kreeg het Reddings-en Coördinatiecentrum Maritiem 54 oproepen om bijstand te verlenen bij zoekacties of incidenten op zee. In augustus viel het aantal oproepen terug tot 38.  Er waren deze zomer vergeleken met die van 2022 dus minder incidenten, maar helaas waren er ook dit jaar een paar ernstige ongevallen. Twee jongeren verdronken bij het zwemmen in zee, verrast door de kracht en de verraderlijkheid van de stromingen.