TALL SHIPS met trainee Tiemen.

  • foto van Saeftinghe en Rupel
  • foto’s © Georges Janssens

In het kort beschrijft Tiemen zelf hoe hij ertoe gekomen is om deel te nemen aan de Tall Ships Races. Hij kon aanmonsteren op twee Belgische boten, de Rupel en de Zenobe Gramme. Maar het begon allemaal met een bezoekje aan de Williwaw.

Met T/S Williwaw in een parade voor de rede van Antwerpen

We laten Tiemen aan het woord:

Paul had ons uitgenodigd voor een kennismakings gesprek en om de Williwaw te bezichtigen. Hij vertelde ons het indrukwekkende verhaal van het schip en over de mensen die veel tijd en werk steken om het opnieuw vaarwaardig te maken. Toen we naar de werkplaats gingen, was Jan, de kapitein van DeRupel, daar ook. Paul vroeg hem of hij nog een vrij plaatsje had tijdens de Tall Ships Races, en jawel, waarschijnlijk wel! Zo ben ik op de Rupel beland.

Williwaw in Oostende

T/S Rupel – Tall Ships Race 08/07/2023 – 17/07/2023

Zaterdag 8 juli, vertrek naar het onbekende. De stress komt nu wel wat naar boven: het vliegtuig nemen met mensen die ik niet ken en naar mensen gaan die ik niet ken. Maar het valt super goed mee😉.

T/S Rupel
© Tiemen

Dat is mischien een beetje overdreven😉, eens je je over het ziek zijn trekt – suppo’s helpen – en je er mee kan lachen, gaat het wel. Naast de vele mooie zonsop- en ondergangen, hebben we ook dolfijnen gezien die een een tijdje naast ons gezwommen hebben. En in het midden van de Noordzee is er een spreeuw op de boot komen zitten, een teken van succes en goede hoop!

Voor we aankomen in Federickstad liggen we eerst nog voor anker tussen de fjorden. Het prachtig uitzicht nodigt uit om te zwemmen, het koude water om er even rap terug uit te komen.

Eens aangekomen in Frederickstad maken we kennis met een nieuw begrip: landziekte! Gelukkig, dat gaat sneller voorbij😊. Het is tijd om de heel gastvrije crew van de andere boten te leren kennen en de stad te ontdekken.

Als afsluiter staat er een Crew party op het programma. De bemanning van alle boten vieren samen feest op een verlaten industrie terrein. Waren van de partijk: mechanische stieren, surfplanken, muziek en natuurlijk een super sfeer! Het wordt de perfecte afsluiter voor ons vertrek de dag nadien, met de auto richting België.

A958 – Zenobe Gramme

A958 Zenobe Gramme – Jongerenstage Defensie 04/08/2023 – 12/08/2023

De oorspronkelijk geplande tocht met de Williwaw begin juli is dan wel niet doorgegaan, ondertussen had ik mijn jongerenstage ‘Technical air junior’ bij Defensie verplaatst naar een latere jongerenstage… op de Zenobe Gramme. Na een selectieprocedure, is het zover: ik mag een 2e keer zeilen!

Met het vliegtuig van het leger naar Kristiansand, met de bus naar Arendal… waar we temidden de havenfeesten toekomen. Het voelt als thuiskomen. Het is een nieuwe groep, maar zeker even leuk.

stilte voor de storm Hans

De storm Hans is van de partij, en doet ons ons vertrek uitstellen. We varen uit in de staart van de storm, en richting… de emmertjes, zwarte deze keer 😉. Ook hier zien we er het plezier van in, met een plakkertje in plaats van een suppo. De sfeer is top.

De aankomst in Cuxhavn is wat grauw: na de prachtige locaties in Noorwegen maakt deze industriehaven best een droevige indruk. Er volgt een even droevig einde van mijn zeiltochten in 2023, een sublieme ervaring.

De goesting om in 2024 mee te varen is groot, heel groot! Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!

Tot hier het verhaal van Tiemen.

De Talls Ships varen in 2024 in de Baltische Zee. Men vertrekt in Klaipeda in Litouwen naar Helsinki in Finland. De vloot verplaatst zich dan naar Tallinn in Estland. Vervolgens gaat het naar Turku in Finland gevolgd door een verplaatsing naar Marieham in Aland Zweden. De laatste reis heeft dan Szczecin in Polen als eindbestemming.

Meer weten hierover en hoe jonge trainees zich kunnen inschrijven: verwijzing naar de website https://www.we-sail.com/.

Hoe het eraan toe gaat aan boord, kijk dan eens naar https://sailtraininginternational.org/life-onboard/# en kies daar eventueel uw taal waarin u de informatie wil lezen.

In 2026 en 2030 is Antwerpen opnieuw gaststad voor de Tall Ships Races.