Cacaobonen per zeilschip naar Antwerpen…

Update 12/09/2023 – Bericht van 08/09/2023 onderaan –

Het chocoladebedrijf Coup de Chocolat is gevestigd Borgerhout-Antwerpen en een ambitieuze Caroline Huyghe runt het bedrijf dat ze vorige jaar heeft overgenomen van Isabelle Quirynen (oprichtster). Ze willen duurzaam tewerkgaan over de ganse lijn en ook de eerlijke handel en de smaak respecteren.

De cacaobonen worden overgeladen © Coup de Chocolat

Ze ontvingen onlangs in Amsterdam een partij van 400 kg cacaobonen die werden aangebracht vanuit Colombia met een zeilcargoschip Gallant. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Fairtransport die cargozeilschepen heeft. Ook reist Caroline Huyghe naar Colombia om aldaar contacten te maken.

De cacaobonen werden overgeladen in twee kleinere zeilboten en vervolgens naar Antwerpen gebracht.

Lees ook andere artikels uitgebracht in de media:

– https://www.knack.be/nieuws/milieu/klimaat/klimaatoptimisten/problematisch-voor-de-planeet-waarom-chocolade-amper-nog-naar-cacao-smaakt/

– https://www.gva.be/cnt/dmf20230911_95589438

Het zeilteam: Seppe Smits, Childeric Bogaert, William Francx, Peter De Heyn, Caroline Huyghe, Jolien Nijs en Eduard Eykelberg – © Coup de Chocolat

Oorspronkelijk bericht van 08/09/2023:

De Antwerpse chocolademaker Coup de chocolat zeilt het weekend van 9-10 september 2023 de cacaobonen vanuit Ijmuiden naar Antwerpen. Zo verzekeren ze de last mile richting chocoladefabriek ook emissie-arm. 

In juli kwamen de cacaobonen in Ijmuiden aan vanuit Santa Marta, Colombia met het vrachtzeilschip De Gallant. Vrijdagmiddag 8 september vertrekken de Viking (Marieholm) en de Sillage (AN24) uit de haven in Ijmuiden op hun maiden trip van 200 zeemijl, met aan boord cacaobonen.

Aankomst in Antwerpen in het Willemdok wordt verwacht op zondag 10 september 2023 rond de middag, afhankelijk van de wind. Het weer belooft warm te zijn, nu duimen voor goede wind op zee.

Wordt opgevolgd…

foto boven zeilschip De Gallant © Georges Janssens 

De tocht van Amsterdam naar Antwerpen gebeurde onder een stralende hemel
© Coup de Chocolat