De slag om de Oosterscheldekreeft

Zo te zien zit het er bovenarms op binnen de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Traditiegetrouw (al 22 jaar) wordt de officiële opening van het kreeftenseizoen in Zierikzee gevierd. Sinds kort heeft het nieuwe bestuur van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft besloten om de opening niet meer in Zierikzee maar op donderdag 30 maart 2023 in Kortgene te houden.

Dit laten de inwoners van Zierikzee niet zo maar gebeuren. Kortgene ligt aan aan het Veerse Meer, niet aan de Oosterschelde waar de Oosterscheldekreeften oorspronkelijk vandaan komen. Bovendien zijn de meeste kreeftenvissers uit Zeeland afkomstig van Schouwen-Duiveland en niet van Noord-Beveland, Zuid-Beveland of Reimerswaal. Dit komt vooral omdat het voormalige eiland Schouwen-Duiveland ingeklemd is tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer waar de meeste Zeeuwse kreeften vandaan komen.

,,Misschien werd het evenement iets te grootschalig en ja, er werd net als bij de Havendagen de nodige alcohol gedronken. Maar dat mag geen argument zijn om Zierikzee de rug toe te keren”, aldus een woordvoerder van de stichting. Op een ludieke, alternatieve en kleinschalige wijze zal op 30 maart ook een Oosterscheldekreeft opening in Zierikzee worden georganiseerd. Deze actie zal naast de officiële opening die door de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft in Kortgene wordt gehouden, in Zierikzee plaatsvinden.

Of de Scheldekreeften het leuker vinden eerste in Zierikzee dan wel in Kortgene gevangen te worden, is een open vraag.