11th Hour Racing Team wint zesde etappe The Ocean Race in Den Haag

Spanning tot het laatste moment, 11th Hour Racing Team, Team Holcim-PRB en Team Malizia vochten zondag het grootste deel van de ochtend tegen elkaar. Bij het naderen van Den Haag passeerden de boten elkaar bij elke overstag binnen een paar meter, maar het 11th Hour Racing Team van schipper Charlie Enright hield het hoofd koel en maakte de laatste overstag naar het zuiden met een kleine voorsprong die het wist te behouden tot aan de finish. Aankomst : 11/06/2023 10:26:52 UTC, Racetijd : 2d 18h 11min 52s.

Foto: The Ocean Race 2022-23 – 11 juni 2023, etappe 6, dag 3 aan boord van Team Malizia. Team Holcim – PRB en 11th Hour Racing Team komen aan in Den Haag. © Antoine Auriol / Team Malizia / De Oceaanrace

Op 12 minuten achterstand kwam Team Holcim-PRB over de finish na een laatste aanval te hebben afgeslagen van Team Malizia, dat een minuut later over de finish kwam. De top drie van de vloot lag dus binnen 15 minuten van elkaar. Door deze resultaten heeft het Holcim-PRB-team twee punten achterstand op het 11th Hour Racing Team in het algemeen klassement. Malizia heeft nog steeds vier punten achterstand.

De ontvangst in Den Haag was buitengewoon voor Team Malizia’s Nederlandse teamgenoot Rosalin Kuiper, die hier tijdens de race een ster werd.

Even nadat de boot van Malizia de finishlijn passeerde, klommen koning Willem-Alexander en koningin Máxima van Nederland aan boord om Rosalin en de bemanning van Malizia te verwelkomen.

Niet ver van het leidende trio behaalde Paul Meilhat’s Biotherm de vierde plaats, voor Benjamin Dutreux en zijn team op GUYOT evironnement-Team Europe, terug aan de start voor de etappe naar Den Haag nadat ze in de vierde etappe waren uitgevallen.

Door de overwinning in etappe  6 neemt 11th Hour Racing Team een kleine voorsprong in het algemeen klassement.

IMOCA klassement na etappe 6 van The Ocean Race:

1. 11th Hour Racing Team — 33 punten

2. Team Holcim-PRB — 31 punten

3. Team Malizia — 27 punten

4. Biotherm — 19 punten

5. GUYOT environnement – Team Europe — 2 punten

WindWhisper Racing Team superieur in VO65-klasse

In de VO65-klasse breidde WindWhisper Racing Team zijn voorsprong aan de top van het klassement uit tijdens de tweede etappe van de VO65 Sprint.

Dit is de tweede opeenvolgende overwinning voor het team, na de overwinning op de eerste etappe tussen Alicante en Kaapverdië in januari.

Mirpuri-Trifork Racing Team pakte een welverdiende tweede plaats voor lokale helden Team JAJO, met Austrian Ocean Racing-Team Genova voor Viva Mexico.

WindWhisper Racing Team heeft nu drie punten voorsprong op de leider in de VO65 Sprint, maar het klassement daarachter is erg krap en de grote finale in Genua zal beslissend zijn.

VO65 Klassement na etappe 2 van de VO65 Sprint:

1. WindWhisper Racing Team — 12 punten

2. Team JAJO — 9 punten

3. Austrian Ocean Racing powered by Team Genova — 7 punten

4. Mirpuri/Trifork Racing Team — 5 punten

5. Viva México — 4 punten

6. Ambersail 2 — 3 punten