Replica oudste boot ter wereld op tentoonstelling in Ename

Op de tentoonstelling “Voorbij de horizon. Samenlevingen in Kanaal en Noordzee 3500 jaar geleden” die op 16 december de deuren opent in het Provinciaal Erfgoedcentrum van Ename is de ‘Dover Boat’ te zien, een replica van een boot uit de bronstijd.

In september 1992 vonden archeologen van de Canterbury Archaeological Trust (CAT) naar aanleiding van stadswerken in de haven van Dover een reeks nauwgezet samengestelde planken: het bleek een boot van om en bij de 9 meter. Door radiokoolstofdateringen kon deze worden geplaatst in de bronstijd, 1.500 jaar voor onze tijdrekening.

Archeologen weten sinds lang dat mensen in de bronstijd aan beide kanten van het Kanaal en de Noordzee met elkaar in contact kwamen: gelijkaardige objecten, huizen en graven getuigen hiervan. Maar de boot van Dover is één van de oudste zeeschepen van Europa en is daarmee niet enkel het materiële bewijs, maar ook het symbool van deze uitwisselingen, in een tijd waar de grenzen geen rekening hielden met de kusten en de zee geen obstakel was.

De replica van de ‘Dover Boat’ is het pronkstuk van een prestigieuze archeologische tentoonstelling waar de bezoekers hun culturele identiteit die teruggaat tot de bronstijd kunnen ontdekken. In zeven thema’s die gaan van het schaalmodel tot het dagelijks leven, schetst de tentoonstelling het leven van mannen en vrouwen uit die tijd.

De tentoonstelling werd eerder dit jaar voorgesteld in het Château-Musée van Boulogne-sur-Mer (Frankrijk), nu is ze dus verhuist naar het Erfgoedcentrum Ename (België) en nadien doet ze Dover (Engeland) aan.

De expositie maakt deel uit van een project waarin ook de vakgroep Archeologie van de UGent participeert. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Ename (Oudenaarde), Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1

Van 16 december 2012 tot 26 mei 2013

Open van donderdag tot en met zondag, doorlopend van 10 tot 17 uur.