De pleziervaart op de Schelde viert zaterdag dubbel feest

Zaterdag 17 juni verzamelen vijf en veertig jachten op de Schelde ter hoogte van het Zeeuwse Hansweert om de twintigste editie van de Schelderegatta te zeilen. Na het startschot voor de wedstrijdzeilers en het vertreksignaal voor de toervaarders gaat het richting Antwerpen waar ze na de finish in jachthaven Antwerpen Linkeroever binnenlopen. De aankomst belooft spectaculair te worden, temeer omdat de vloot wind en stroom mee gaat hebben.

Al meer dan 175 jaar geniet de pleziervaart van de uitdagende Schelde met toertochten of  roei- en zeilwedstrijden die omwille van hun bravoure door massa’s publiek werden gevolgd. Dat bracht de Royal Yacht Club van België twintig jaar geleden op de idee om een zeilregatta te organiseren voor bemanningen van alle niveaus op een zo ruim mogelijke variatie aan jachttypes.

De twintigste Schelderegatta van nu zaterdag, 17 juni, telt voor de gelegenheid een tiental toervaarders in de Scheldetour. Zij volgen hetzelfde traject, maar dan zonder de hete adem van de competitie. Ze kunnen ook rekenen op dezelfde topbegeleiding, want zowel de Schelderegatta als de Scheldetour moeten rekening houden met het reguliere scheepvaartverkeer. Voor de toervaarders is dit een unieke gelegenheid om met een perfecte omkadering meer ervaring op te doen om spelend naar Antwerpen te varen.

Lange sprint de Schelde op

De Schelderegatta wordt, nog steeds om de deelnamedrempel zo laag mogelijk te houden, gevaren in drie Cruiser Rating (CR) klassen en één Sportbotenklasse. Deze laatste bestaat uit sportieve, open z.g. ‘day boats’, met zeer beperkte tot geen comfort in een kajuit. In deze categorie beleeft de Domani S32L van Jan Goderis haar wereldprimeur. Dit ‘Made in Belgium’-jacht komt voor het eerst uit in competitie.
Voor ‘double handed’ bemanningen (max. 2 personen) lonkt de Harry Van den Bergh trofee in alle CR-klassen.

Bestemming Antwerpen

Voor alle deelnemers zijn de kronkelende Schelde met haar verrassende stroming en de boord-aan- boord competitie rond de vaste bebakening de grootste prikkels om dit event niet te missen. Plus: aankomen tegen het unieke decor van het Antwerpse stadscentrum doe je niet alle dagen.

De meteodiensten verwachten een zwakke noord-noordwesten wind, die de zeiljachten de Schelde vanuit Zeeland naar Antwerpen opduwt. Ook de vloedstroom zal meezitten. De ‘Line Hounours –de deelnemer die ongeacht in welke categorie van de Schelderegatta ze vaart eerst door de finishlijn komt- zou moeten finishen tussen 14u30 en 15u00. De Antwerpse Rede zal daarna wemelen van arriverende jachten en uithijgende zeilers. Alleszins spannende momenten om van dichtbij mee te maken, want vanaf Sint Anneke tot de denkbeeldige eeinmeet over de Schelde naar het Loodswezengebouw wordt voor de laatste mijl gevochten.
Vrijwel onmiddellijk varen alle jachten jachthaven Antwerpen Linkeroever binnen. Aan de zuidkant ervan, in en rond de historische RYCB-Blekken Loods, barst het yachtingfeest los met prijsuitreiking, de live band Baton Rouge, DJ en oeverloos veel pret.

Schelderegatta & Scheldetour – kort

 • Zaterdag 17 juni.
  • Scheldetour vertrek uit Hansweert rond 09u45 – eerste signaal vertrekzone t.h.v. Kruiningen: 10u25.
  • Schelderegatta vertrek uit Hansweert rond 10u00 – eerste signaal startzone t.h.v. Kruiningen: 11u25
 • Afstand:  23 nautical miles  +/-  42,5 kilometer
 • 43 deelnemende jachten
 • Finish ter hoogte van de grote vlaggenmast en hospitality zone (Blekken Loods) bij Royal Yacht Club van België, Thonetlaan 133, B250 Antwerpen L.O.
 • Vloot meert aan in Jachthaven Antwerpen Linkeroever – zelfde adres.
 • Geschatte aankomsttijd tussen 14u30 en 15u00 – afhankelijk van windsnelheid en richting.
 • Kom genieten van het zeilspektakel op Linkeroever

Info: www.schelderegatta.be