Tentoonstelling 37 jaar VVW Toervaartreünies op Linkeroever

Affiche_35_ste_TVR_Antwerpen_SmallVVW Toervaren is de koepel van een vijftigtal verenigingen in Vlaanderen. Ze zijn te vinden op rivieren en kanalen maar ook langs de kust liggen tal van schepen. Elk jaar blazen ze verzamelen tijdens de Toervaartreünie. Dit jaar is het de beurt aan Antwerpen waar VYCA (Vrije Yacht Club Antwerpen) en AYC (Antwerpse Yacht Club) de gastheer zijn in het Kempisch Dok. Tijdens het vierdaagse evenement komen motorboten van over het hele land samen. Uniek is dat dit jaar ook zeilschepen met staande mast aan het evenement kunnen deelnemen.

Het Verbond voor Vlaamse Watersportverenigingen (VVW Recrea vzw) staat al sinds 1932 aan de wieg voor een verdere democratisering en vervlaamsing van de watersport. Voor de sectie Toervaren is het al de 35ste keer dat de toervaarttocht doorgaat en dat leek een mooie gelegenheid om een overzichtstentoonstelling te maken in het Huis van de Watersport. In de vroege jaren waren alle sportieve secties van de federatie aanwezig bij de samenkomsten maar later toch vooral voor de toervaarders. De unieke tentoonstelling, van 1978 tot nu, is te bezoeken in het VVW-secretariaat van 17 april tot 30 april. Daarna verhuist de tentoonstelling naar de Porsche-garage nabij het Kempisch dok waar ze tot 16 mei te bezoeken zal zijn. Waarna ze tot het einde van het jaar een plaats krijgt op het secretariaat van de federatie. VVW, Beatrijslaan 25, 2050 Antwerpen.

VVW Toervaren Ankerproject

De sectie Toervaren behartigt de belangen van clubs en motorbooteigenaars. Dat gaat van regelgeving, concessies tot evenementen en leuke vaarlussen. Mensen zo veel mogelijk laten varen is een belangrijke doelstelling. Toen de rode diesel enkele jaren geleden verboden werd voor pleziervaartuigen werd de sport plots een heel stuk duurder en bleven de boten vaker ongebruikt aan de kaai liggen. Om dit te counteren lanceerde men het Ankerproject. Alle aangesloten VVW-clubs genieten nu van een aanzienlijke korting op het bezoekers liggeld bij de clubs uit het project. En dat zijn niet alleen VVW-clubs. Heel wat clubs over de landsgrenzen en van buiten de federatie tekenden al in. Zo kan je terecht in een aantal havens in Zeeland maar ook in Wallonië en Noord-Frankrijk. De teller staat nu al op 62 ankerhavens. VVW Toervaren heeft bovendien een unieke korting kunnen bedingen voor de toervaarders die zich in 2015 richting noorden van Frankrijk begeven. De VNF (Voies Navigables de France) geeft 50% korting aan VVW-leden op het driedaagse vaarvignet. Het betaalbaar houden van het toervaren is een belangrijke doelstelling binnen de werking van VVW Toervaren.

 Toervaartgids 2015 ook digitaal

Elk jaar wordt een gids in een oplage van 5.000 exemplaren gedrukt. Deze erg complete leidraad gidst je door Vlaanderen via een reeks leuke vaarlussen. Je vindt er alle informatie over de vaarwegen terug. De gids kan ook digitaal bekeken worden. http://issuu.com/duukertje/docs/vvw

 Toervaartreünie 13-16 mei 2015 in Kempisch Dok

Het Kempisch dok is de gastheer voor de 35ste editie van de VVW Toervaartreünie. De omgeving rondom het havendok werd vernieuwd en her en der rijzen knappe woontorens op. Een schitterende plaats waar bovendien, voor het eerst in jaren, ook zeiljachten met staande mast terecht kunnen. Het aanvaren van de boten kan al van 9 mei maar de officiële opening staat gepland op woensdag 13 mei. Het volledige programma vind je op www.vvw-toervaren.be

Daarna staan nog een hele reeks vaartochten in binnen- en buitenland op de kalender.