11th Hour Racing Team wint vijfde etappe en neemt de leiding in The Ocean Race

De glimlach van schipper Charlie Enright was helder als de ochtendzon in Aarhus, Denemarken op maandagochtend 29 mei 2023 toen hij zijn 11th Hour Racing Team naar de overwinning leidde in de vijfde etappe van The Ocean Race.

Deze overwinning is bijzonder belangrijk: de trans-Atlantische etappe telt dubbel en dankzij deze prestatie is 11th Hour Racing Team voor het eerst naar de top van het algemene wedstrijdklassement geklommen.

Foto: The Ocean Race 2022-23 – 29 mei 2023. Aankomst vijfde etappe in Aarhus, Denemarken. 11th Hour Racing wint en is de nieuwe leider in het algemeen klassement. © Sailing Energy / The Ocean Race

“Het voelt geweldig om bovenaan het klassement te staan,” zei Charlie Enright toen hij aan wal stapte. “We hebben geprobeerd om op alle gebieden van de campagne verbeteringen aan te brengen,” voegde hij eraan toe toen hem werd gevraagd hoe het team de laatste twee etappes had gewonnen.

“Super blij met deze overwinning hier in Aarhus op mijn eerste keer in The Ocean Race,” voegde de Fransman Charlie Dalin eraan toe. “Het is extreem snel gegaan, het voelt alsof ik twee dagen geleden uit Newport ben vertrokken. Het was echt geweldig om zo intens te zeilen.”

Bijna 4 uur na de overwinning van 11th Hour Racing Team, eiste Team Holcim-PRB de tweede plaats op, door Team Malizia af te houden, die slechts vijf minuten achter hen eindigde als derde.

“Ik denk dat we snel en even goed zeilden als de anderen,” zei Kevin Escoffier. “We hadden een paar problemen – eerst moesten we vertrouwen op onze (nieuwe) mast, daarna braken we het 24-uursrecord, maar het was niet genoeg.”

“De nieuwe IMOCA’s zijn behoorlijk extreem – snel maar niet erg comfortabel. Ik kan je vertellen dat 640 mijl afleggen in 24 uur echt niet comfortabel is!”

Biotherm blijft in de race, dicht bij de noordelijke punt van Schotland, met nog meer dan 750 zeemijl te gaan tot de finish. Het team vaart langzaam, de mast beschermend, en zal pas aan het eind van de week in Aarhus zijn.

Bekijk hier de stand van de race