Befoil 16 Carbon, drie overwinningen op rij

Dat foils het zeilen een extra dimensie geven, is duidelijk. De Belfoil 16 Carbon catamaran die  zowel solo als double handed te varen is, bestaat in twee versies, een F16 uitvoering en een ‘flying’ uitvoering met foils. In één maand noteerde deze laatste in drie wedstrijden, drie overwinningen op rij .

Frans kampioen 2023

Het Franse multihull kampioenschap F16 C1 2023 vond plaats op het meer van Maubuisson, in het zuidwesten van Frankrijk, van 8 tot 10 april. 14 boten deden namen deel en na drie prachtige zeildagen is het de gloednieuwe Befoil F16 Carbon met Emmanuel Le Chapelier en Eric Le Bouëdec aan boord die zijn eerste algemene overwinning behaalt.                                                                                    

Foto : Clément Philippon

Gedurende het hele Franse kampioenschap volgden de races elkaar op in een wind die varieerde in sterkte en richting. De Befoil 16 Carbon maakte zich snel los van de andere boten en de catamaran en haar bemanning wonnen 4 races, telkens met een comfortabele voorsprong.

Winnaar van de ‘Raid des Oiseaux’ 2023

De Befoil F16 Carbon heeft vervolgens op 16 april deelgenomen aan de “Raid des Oiseaux Nemea”, georganiseerd in de baai van Arcachon, aan de Franse Atlantische kust. Tijdens de tocht langs het “île aux Oiseaux” (Vogeleiland) finishte de boot in real time voor de F18 van het type Goodall Akurra en Nacra MKIII. De Befoil 16 Carbon won als kleinste boot van de deelnemers met een topsnelheid van meer dan 20 knopen.

Eurocat 2023

Het weekend van 1 mei won Befoil F16 Carbon de Nationale F16 van de “Eurocat” in Carnac (Bretagne, Frankrijk) en won tevens de offshore Raid in haar categorie.

De eerste Befoil 16 Carbon zal in de komende weken klaar zijn voor levering vanaf de werf in Lorient. Momenteel worden testsessies van de Befoil 16 CARBON georganiseerd in Lorient, Bretagne (Frankrijk) en in Genève, Zwitserland, voor mei en juni.

Kenmerken  Befoil 16 Carbon

– Ultralicht gewicht: 130 Kg in F16 modus en iets meer dan 135 Kg in ‘flying’modus.

– Lengte: 5m

– Breedte: 2,5m

– Carbon rompen*.

– Carbon mast van 8,55m*.

* Een versie met glazen sandwich rompen en aluminium mast is ook beschikbaar op aanvraag.

Kenmerken Foiler versie:

– Zelfregulerende carbon T-foils

– Koolstof hefroeren

– 3- of 4-punts navigatie

– Zeiloppervlakken (exclusief mast):

o Aan de wind met grootzeil en fok: 18,7 m2

o Voor de wind met grootzeil, fok en Spi: 36,2 m2