ONZK Open Noordzee Kampioenschap.

Infosessie Cruiser Rating en IRC 
zondag 26 maart 2023 13 – 17 uur 

Het zeilseizoen staat voor de deur en dus worden de boten klaar gestoomd. Voor sommigen hoort daar steevast een vorm van wedstrijdzeilen bij. Het kan gaan van recreatieve clubwedstrijden tot de nationale wedstrijden van het Open Noordzeekampioenschap of internationale evenementen als de Ramsgate Week of de Fastnet Race. 

Belangrijk daarbij is jouw schip goed uit te rusten en een goede keuze voor de meetbrief te maken. Traditioneel wordt in onze contreien gekozen voor IRC of het meer recreatieve Cruiser Rating (CR). Voor ORC moet je noordelijker gaan. Je kan ook combineren. 

Om zeilers goed te informeren over nieuwe trends en gewoon de basiswerking van beide systemen toe te lichten organiseert WWSV daarvoor zijn jaarlijkse infosessie. Dit keer wordt gekozen voor een locatie in het binnenland, met name Winning Sails in Waasmunster. In deze moderne zeilmakerij wordt de ruimte voor een opleiding “zeilen meten” voorzien. De meeste teams laten hun zeilen meten bij hun zeilmakerij maar je kan dat ook zelf en het op regelmatige basis doen levert vaak aanzienlijke winst op. Moderne zeildoeken hebben immers de neiging om te krimpen. Meten is weten. 

Tijdens dit infomoment wordt ook tijd voorzien voor veiligheidsaspecten zoals de verplichte kielinspectie die vanaf 1 januari 2023 werd ingevoerd. 

Info en inschrijvingen

Meer weten over metingen 

IRC Rule (ENG) – IRC Règle (FR) 

 Meetbrieven 2023 aanvragen 
 In aanloop naar het nieuwe seizoen kan je de meetbrief al vernieuwen. Interessant nieuwigheid in IRC dit jaar is dat een boot nu twee geldige meetbrieven kan hebben en dus niet telkens een aanpassing moet vragen als er eens shorthanded wordt gezeild, met bijvoorbeeld set kleinere zeilen. Je geeft dan telkens voor de wedstrijd aan met welk certificaat je aan de start wil verschijnen. Standaard geldt voor een IRC certificaat dat je als eigenaar zelf je gegevens doorgeeft. Handig is wel om je zeilen na te (laten) meten en je boot eventueel laat wegen. Dat kan in Nieuwpooort na afspraak. Om een weegcertificaat te laten erkennen moet wel een erkend IRC Meter aanwezig zijn. In Cruiser Rating is de procedure nog eenvoudiger en bekom je vlot een meetbrief via www.cruiserrating.beWeet ook dat een geldig zeilnummer een vereiste is om deel te nemen aan wedstrijden. Dat kan je makkelijk aanvragen bij Belgian Sailing. De prijs bedraagt nog steeds 30 euro voor een geldigheid van 5 jaar. Vergeet ook niet je zeilnummer te vernieuwen als het vervalt, normaliter zal je daar nu een automatische uitnodiging voor ontvangen (als het ingevulde mailadres nog klopt). Vragen? info@belgiansailing.be 

 Zeilkalender online   
Ondertussen is het al uitkijken naar het nieuwe jaar. Naast de traditionele zeilkalender is hetr uitkijken naar de reguliere clubwerking met tal van fijne recreatieve wedstrijden. Daarbij wordt naast CR en IRC bij 2 zeilverenigingen gekozen voor IRC Go terwijl sommige evenementen ook het Single Event Rating IRC (SER IRC) aanbieden. Kalender  Prijsuitreiking ONZK 2023 
  30 april 2023Voor de prijsuitreiking het het Open Noordzeekampioenschap wordt uitgekeken naar de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Tijdens de Challenge Albert Jonnart bij de WSKLum in Nieuwpoort willen de organisatoren het het ONZK de prijsuitreiking voorzien. Reden te meer om af te zakken naar Nieuwpoort. 

Het Open Noordzee Kampioenschap is een reeks van 11 zeilwedstrijden op zee voor kajuitjachten met de CR en de IRC meetformule. 10 races worden op de Noordzee gevaren, 2 op de Beneden Zeeschelde. De watersportverenigingen van Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge en Antwerpen, aangevuld met Ramsgate (UK), Breskens.
De organisatie is in handen van het Open Noordzee Kampioenschap, powered by Wind en Watersport Vlaanderen en ondersteund door de plaatselijke watersportverenigingen.

Copyright © 2023 Wind en Watersport Vlaanderen vzw, All rights reserved.