PARIS NAUTIC is voorbij…

– 10/12/2022 –

Transitie centraal in editie 2022

Bijna 6.000 professionals uit de nautische sector ontmoetten dit jaar 152.000 bezoekers.

Deze 61ste editie van de Salon Nautic de Paris sluit haar deuren met een feestelijk tintje dat ondanks de stakingsbewegingen en een negende golf van covid een bevredigende editie afsluit. Hoewel de Nautic ook dit jaar weer haar veerkracht heeft getoond, wordt het model voor deze publieksbijeenkomst de komende weken vastgelegd door de Federatie van Nautische Industrieën (FIN).

Inderdaad loopt het niet zo goed met Paris Nautic. De beurs was ingekort over slechts twee zalen en menig grote exposant van weleer was niet of beperkt aanwezig.

Schaalmodellen en videobeelden in plaats van echte boten…

Concrete vooruitgang en perspectieven op het gebied van ecologische transitie laten zien

Dit was de wens van Jean-Paul Chapeleau, voorzitter van de FIN, dit door oplossingen naar voor te brengen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het was de wens van de organisatoren om innovatie en milieutransitie als rode draad van deze 61ste editie te positioneren.

Beneteau samen met Jeanneau de grootste stand op de beurs. Let op de maandaflossingsprijzen bij verkoop op afbetaling.

Let in deze context op de als wereldpremière onthulde Beneteau-conceptboot, die recyclebare hars, alternatieve motorisering en nieuwe materialen combineert, of de handtekening tussen de eco-organisatie APER en het bedrijf Composite Recycling, waardoor in 2023 mobiele eenheden kunnen worden ingezet om behandelen door middel van pyrolyse het samengestelde afval dat voortkomt uit de ontmanteling van pleziervaartuigen.

“De FIN heeft in deze context ook een globale aanpak aangekondigd door Franse fabrikanten rond de analyse van de levenscyclus. Na de lancering van de eerste en enige industrie voor het slopen van boten, boekt de Franse industrie vooruitgang op het gebied van ecologisch ontwerp om een ​​stap voor te blijven”, kondigt de beroepsfederatie aan, die ook een multifunctionele werkgroep heeft opgericht voor nieuwe motoren en, zoals elk jaar , de innovatiewedstrijd organiseerde.

Recycleerbaar en elektrische motor met schroef met Voith Schneider techniek

De Innovatiewedstrijd: de Nautic 2022 bekroonde nieuwe ecologische transitieoplossingen voor een meer toegankelijke praktijk.

Ze waren 14 finalisten die op deze laatste dag van de show hun innovaties op het podium van Nautic presenteerden. Dit jaar reikten de jury en de Federatie van Nautische Industrieën 3 Prijzen uit.

Aan de productzijde was het het bedrijf Inocel (Isère) en zijn waterstof-brandstofcelmodule die de steun van de jury won. Een zich ontwikkelende technologie die tot doel heeft het gebruik van schonere energiebronnen te versnellen en bij te dragen aan decarbonisatie.

Inocel waterstofmotor

Aan de servicekant beloonde de jury het bedrijf Ox Eye uit Morbihan. Een start-up gespecialiseerd in scheepsarchitectuur, voor het ontwerp van een composietboot zonder mal.

Ten slotte ging de Grand Prix naar Les Glénans, met het hoofdkantoor in Parijs. 1e zeilschool in Europa, de Glénans hebben een nieuwe ondersteuning bedacht, genaamd KISS, beide ecologischer, leuk en inclusief, gericht op middelbare scholieren, zodat ze hun eigen boot kunnen bouwen en beroepen kunnen ontdekken die verband houden met de nautische sector.

Deze 3 winnaars winnen, met de hulp van Macif, hun plaats bij de volgende Nautic-show.

Bootverhuurbedrijven proberen zich terug te profileren na de Covidcrisis.

Nautic 2023: de FIN lanceert een uitgebreide raadpleging over de aantrekkelijkheid van haar beurs

“Geen taboevraag”, waarschuwde de Federatie van Nautische Industrieën. Van identiteit tot troeven, van zwaktes tot kansen, de nautische gemeenschap heeft vanaf half januari een afspraak om het model van de indoorshow te bevragen. “We weten dat de geruchten de afgelopen week de ronde hebben gedaan. Het is heel goed, het betekent dat het onderwerp interessant is. We openen een reeks bijeenkomsten tussen half januari en februari 2023. De uitnodigingen gaan volgende week de deur uit. Het doel zal zijn om te luisteren, ideeën te testen, nieuwe te verzamelen, wegen te openen, uit te wisselen, samen te bouwen… Vervolgens zullen we dit werk intern presenteren en voorstellen formuleren tijdens de algemene vergadering van de federatie, op 21 maart”, vat Fabien Métayer, DG van de FIN, samen.

Een uitgebreide stand die de problematiek rond onze oceanen voorstelde trok echter weinig publiek…

Over de Federatie Nautische Industrieën

De Federation of Nautical Industries (FIN) heeft tot doel de beroepen van de Franse nautische sector te verdedigen, te vertegenwoordigen en te promoten, zowel in Frankrijk als internationaal. Het draagt ​​de stem van een weefsel van meer dan 5.000 bedrijven, en haar leden, gegroepeerd in 11 beroepen in de nautische industrie en diensten, vertegenwoordigen meer dan 80% van de omzet van het beroep. Op internationaal niveau neemt de Federatie actief deel aan de ontwikkeling van de nautische sector. Het is een van de oprichters van de European Federation of Nautical Industries – European Boating Industry. Op nationaal niveau is de FIN een van de oprichters van de Confédération du Nautisme et de la Plaisance (CNP), die de vitale krachten van de nautische gemeenschap verenigt (industrie-diensten, zeilers, jachthavens, sportfederaties en organisaties).

Over Nautic Festival SA

Nautic Festival SA is een bedrijf dat beurzen en evenementen organiseert en is opgericht in 2016. Het is een dochteronderneming van de Fédération des Industries Nautiques (FIN), die eigenaar is van het Cannes Yachting Festival en de Paris Boat Show. Nautic Festival SA organiseert deze sinds 2017. De Nautic de Paris is het niet te missen evenement voor de nautische sector en zijn liefhebbers in Frankrijk, dat jaarlijks wordt gehouden in het Parc des Expositions de la Porte de Versailles. De show is zowel een essentiële zakelijke bijeenkomst als een uitzonderlijke showcase voor de uitmuntendheid van de Franse sector en het ecosysteem dat eromheen draait (onderhoud, verhuur, bestemmingen, toerisme, uitrusting, enz.). Nautic Festival SA organiseert sinds 2010 ook de Nautic Paddle, die elk jaar bijna 1.000 deelnemers uit 5 continenten samenbrengt voor de grootste stand-up paddle-race ter wereld.

foto © paris nautic paddle

foto’s Georges Janssens