Pen Duick VI gereviseerd voor de Ocean Globe Race in 2023

– dinsdag 20 december 2022 – foto’s © -DR –

“Het is schitterend! Ik heb Pen Duick VI nog nooit zo mooi gezien!”

Gedurende bijna een halve eeuw heeft Marie Tabarly haar legendarische ketch een grote opknapbeurt gegeven: “Ze heeft bijna al haar oorspronkelijke potentieel teruggekregen.”
Het doel was namelijk niet alleen om de mooie zwarte romp terug te laten glanzen, maar om de prestaties te verbeteren met het oog op de Ocean Globe Race.

Pen Duick VI werd opnieuw gelanceerd op 14 december 2022 in Lorient. Marie en haar jonge bemanning, die afgelopen zomer zijn gerekruteerd, gooien deze dinsdag de trossen los: op weg naar Lanzarote op de Canarische Eilanden vanwaar ze op 8 januari 2023 aan de RORC Transatlantic Race zullen beginnen, voordat ze doorgaan naar andere voorbereidende races over de hele wereld in 2023

Alles werd uit elkaar gehaald, alles gecontroleerd, veranderd wat er veranderd moest worden. De romp, het staand want en het interieur zijn vernieuwd. De aluminium constructie is geïnspecteerd en schoongemaakt. Dit alles met respect voor het best mogelijke evenwicht tussen de toegekende tijd, het budget en de zoektocht naar prestatie”, somt Marie Tabarly, aanvoerder van Pen Duick VI, op.

Een lang en nauwgezet werk

De romp was een van de grote en lange dossiers van dit project: “We moesten stap voor stap gaan tussen het aanbrengen van de coating, het schuren dat urenlang nauwgezet werk vereist, het lichtspel om ervoor te zorgen dat alles glad is… En herhaal het coaten en schuren waar nodig … enzovoort.

Het was spannend, het personeel om aan dit soort boten te werken is moeilijk te vinden, we hadden wat tijd nodig om de boot 100% van zijn potentieel te laten herwinnen… Maar hij is al heel, heel schoon. We hebben voor het eerst een glanzende haarlak op gedaan: het is prachtig!

Kortom, we stoppen de kleine gerechten in de grote voor zijn 50e verjaardag!”
… En dit alles voor de Ocean Globe Race.

Stap voor stap

Tot die tijd is er geen sprake van stappen overslaan. Over een paar uur zullen Marie en haar bemanning de trossen losgooien in het hart van de winterdepressies: “Het zal de allereerste keer zijn dat mijn jong team in de winter zal zeilen. Varen in december is niet ideaal: we gaan er geleidelijk aan ons inwerken.”

Een team samenstellen

Zo zullen gedurende de volgende 4 maanden, tussen leveringen en races, de 22 bemanningsleden die zijn aangeworven voor de Ocean Globe Race om de beurt aan boord van Pen Duick VI gaan: “Het doel is om te trainen , om de boot verder te ontdekken. Om ook een team te creëren… En als we resultaten boeken, des te beter!”

Pen Duick VI, Sail n: FRA5999, Owner: Marie Tabarly, Boat Type: 73′ Aluminium Ketch, Division: IRC

Herfstsportprogramma

Lorient 14 december 2022: lancering van Pen Duick VI en levering op Lanzarote
2023
8 januari: vertrek van de RORC Transatlantic Race
20 februari: vertrek van de RORC Caribbean 600
Trainingslevering naar New York met Team Spirit
Mars: Transat terugkeer
Lente – Zomer: technische voorbereiding, training, partneruitstapjes
10 september: start van de Ocean Globe Race

_____________________________________________________________