6 zomerse vaartips voor watersportliefhebbers

De zomer: het seizoen van lange, zonnige dagen op het water. Maar ook het jaargetijde van méér aanvaringen, veranderlijk weer en dievengespuis. Daarom biedt DOV de watersportliefhebber de meest belangrijke hoogzomervaartips.


Tip 1. Check de route
Kom niet voor verrassingen te staan: check altijd of er toevallig op die ene mooie vaarroute stremmingen zijn. De Geotool is hiervoor een handig instrument. Alle geplande werkzaamheden aan vaarwegen, sluizen en bruggen zijn hierin te vinden.

Tip 2. Voorkom een aanvaring: blijf alert
Jaarlijks gaat het in Nederland zo’n 11.000 keer mis: een aanvaring. Vooral tijdens drukke zomerdagen is het regelmatig raak. Om dit te voorkomen is er eigenlijk maar één handige tip: blijf altijd alert! Houd afstand en ken de betekenis van de borden.

Tip 3. Onweer: ga het water af
U gelooft het of niet, maar jaarlijks komen er veel watersporters in de problemen door plotseling noodweer. Verschijnen er donderwolken? Zoek direct een veilig heenkomen in de dichtstbijzijnde haven.

Tip 4. Houd de dieven buiten
Het is wellicht een open deur, maar zorg ervoor dat deuren en ramen altijd goed gesloten zijn. Ook bij afwezigheid van maar enkele minuten. Houd ook (waardevolle) spullen uit het zicht. Gelegenheid maakt de dief.

Tip 5. Vervang tijdig de morse kabels
Vervang minimaal één keer in de 10 jaar de morse kabels van de motor. Dit voorkomt dat het schip ineens midden op een drukke vaarweg stuurloos wordt. Hoe vaker het schip het water opgaat, hoe sneller de kabels slijten.

F_Bayliner_Gezin
Foto: Element Bayliner

Tip 6. Handige apps voor extra vaarplezier
Met de onderstaande apps paraat kan de vaarliefhebber zorgeloos het water op.

Windguru: hoe waait de wind vandaag? Wees altijd op de hoogte van het weer, de windkracht én de windrichting met deze app.

SailDroid: dé navigatie-app voor fervente zeilers. Waar gaat de tocht naartoe? Bepaal de juiste positie met het magnetische kompas. En werp ook zo nu en dan eens een blik op de snelheidsmeter…

Varen doe je samen!: test de watersportkennis met de ‘veilig varen-quiz’, krijg een melding van onveilige locaties en bekijk slimme checklists voor meer plezier op het water.

Buienalarm: kan ik droog het water op dit weekend? Deze vraag wordt beantwoord met Buienalarm. Krijg een melding en wees gewaarschuwd voor naderende regen of onweer, op welke locatie dan ook.

Knots 3D: het is tijd om al die scheepsknopen onder de knie te krijgen… Knoop, ontwar en draai meer dan 90 knopen in 3D.

Meer informatie (inclusief de directe links) www.dov-verzekeringen.nl.