Jonas Gerckens tot opgave gedwongen in Route du Rhum

Onze landgenoot Jonas Gerckens die in de Class 40 aan de start verscheen van de Route du Rhum-Destination Guadeloupe werd vorige vrijdagavond tot opgave gedwongen. Aan de basis lag een een combinatie van technische problemen die verergerd werden door zijn slechte gezondheidstoestand.

foto: Jonas Gerckens – 4windproduction

De 42-jarige solo-zeiler uit Luik meldde kort na de start dat hij last had van griepsymptomen (voornamelijk onophoudelijk hoesten, stemverlies en intense vermoeidheid). De situatie verslechterde in de loop van de tijd. Een algemeen gebrek aan slaap tijdens de eerste dagen en nachten van de race hielp zijn gezondheid er niet op verbeteren.

Gerckens, die racet met een door David Raison ontworpen scow VOLVO 164 uit 2021, hoopte op een top 10 plaats. Woensdag bij de start van de 3.542 zeemijl lange race van Saint-Malo naar Guadeloupe maakte een uitstekende start, maar vrijdagmiddag scheurde zijn J1-hoofdzeil en had hij alle moeite om het onder controle te krijgen vanwege zijn gebrek aan energie en slechte gezondheid.

“Ik was uitgeput na dit manoeuvre, dat meestal niet bijzonder moeilijk is, ik heb geen energie meer, ik ben ten einde raad”, vertelde hij zijn manager Delphine Simon voordat hij probeerde meer rust te krijgen.

Ook zonder het J1 voorzeil kon Gerckens de race nog uitzeilen maar in de middag kreeg hij een autopilot storing. De enige manier om het sturingsprobleem op te lossen was in de mast klimmen, wat hij gezien zijn slechte fysieke toestand, niet kon wagen.

Door dit alles heeft hij de moeilijke beslissing genomen om de race te staken en terug te keren naar Lorient.

Live tracker van het wedstrijdverloop via deze link.