Byblos. ’s Werelds oudste havenstad

De tentoonstelling ‘Byblos. ’s Werelds oudste havenstad’ nog tot 12 maart 2023 te bezoeken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland) evoceert de spectaculaire ontwikkeling van het eenvoudige vissersdorp rond 6.500 v.C. tot een welvarende stad en een internationaal handelsknooppunt. Vanaf circa 3.000 v.C. speelde Byblos een hoofdrol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten als eerste internationale zeehaven ter wereld, vooral te danken aan de handel in kostbaar cederhout. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen na.

De tentoonstelling presenteert zo’n 500 unieke stukken uit o.a. het Nationaal Museum van Beiroet en tal van andere internationale topmusea, die getuigen van deze archeologische en culturele rijkdom. Nooit eerder was er zo’n grote tentoonstelling over Byblos te zien. 

Hoogtepunten vormen de bronzen beelden van goden, krijgers en dieren, en de rijk versierde wapens en sieraden, die zijn gevonden in de koningsraven en tempels van Byblos. Een hoofdrol is weggelegd voor de koningen, mythologische helden en gelukszoekers die Byblos bezochten en bewoonden, in het bijzonder voor de godin ‘Dame van Byblos’ en de bijzondere banden met de farao’s van Egypte. 

De overlevering wil dat de Egyptische godin Isis haar overleden geliefde Osiris in Byblos weer tot leven wekte. Dat alles wordt gepresenteerd in een adembenemend tentoonstellingsdecor waarin de antieke stad die door de UNESCO gecatalogeerd werd als World Heritage Site, tot leven komt. 

‘Byblos’ is de vierde expositie in de reeks van het Rijksmuseum van Oudheden over belangrijke steden uit de Oudheid. Eerder waren Petra (2013-2014), Carthago (2014-2015) en Nineveh (2017-2018) publiekstrekkers in Leiden.

Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Expo: Byblos. ’s Werelds oudste havenstad

Van 14 oktober 2022 t/m 12 maart 2023.

Makkelijk met de trein bereikbaar.

Voor meer informatie: www.rmo.nl