Team Brunel even thuis

Vor-Bru_ThuisNa een uitstekende start in Lorient is Team Brunel vandaag om 04:11 uur als vierde aangekomen in Scheveningen. De route naar de Nederlandse pitstop stond in het teken van een sterke zeestroom en de vele exclusion zones.

“Het is geweldig dat er ondanks het vroege tijdstip zoveel fans op de kade staan,” zegt Bouwe Bekking op de steiger in Scheveningen. “We zijn voor heel even thuis en ik weet zeker dat dit een geweldige pitstop wordt. Het is belangrijk dat we in de buurt gebleven zijn van MAPFRE en Dongfeng Race Team.”

Na de start in Lorient begonnen de zeven boten aan een matchrace langs de Bretonse kust. Team Brunel lag lang aan kop. Zigzaggend baanden de boten zich een weg langs tienstallen vuurtorens, baaien en eilandjes. Er werd gestreden om de beste wind en vooral om de meeste stroming. Enkele uren later werd er nog dichter langs de Franse kust gezeild om de inmiddels gedraaide zeestroom in dieper water te vermijden. Na het passeren van de Franse havenstad Brest verloor de boot onverwachts bootsnelheid. Nadat het team zonder resultaat alle mogelijke trimopties uitgeprobeerd had, besloot schipper Bouwe Bekking om de zwart gele boot tegen de wind achteruit te laten drijven. Uiteindelijk bleek een grote pluk zeewier de boosdoener.

Zonder zeewier om de kiel haalde Team Brunel weer de juiste bootsnelheid. Na het passeren van de Kanaaleilanden besloten Team Brunel, MAPFRE en Dongfeng Race Team zich af te splitsen van de andere vier boten. De route langs de Engelse zuidkust bleek de juiste keus. Team Brunel en de twee mede vluchters profiteerden van een betere windhoek. Team Brunel kwam ten slotte in vierde positie over de finishlijn in Scheveningen.

De negende Volvo Ocean Race etappe wordt op zaterdag 20 juni herstart. Dat gebeurt in de volgorde van binnenkomst en met de tijdverschillen van de vorige dag. Na een parcours voor de kust van Scheveningen, wordt koers gezet naar Göteborg waar de boten rond 22 juni verwacht worden.