MARINE KADETTEN BESTAAN 100 JAAR

– Opendeurdag bij korps in Geel op 27 augustus 2022 – foto’s © Georges Janssens –

Het eeuwfeest van de Marine Kadetten werd reeds uitbundig gevierd tijdens het event van Oostende voor Anker in mei 2022. Maar daar blijft het niet bij, er wordt nog verder gevierd op de opendeurdagen in Geel.

MARINE KADETTENKORPS GEEL

De locatie van dit korps, aan Sas-9 om het kanaal in Geel, is ongeveer 9 jaar geleden begonnen met een bescheiden container waarin alle materiaal van de groep werd ondergebracht.

De container waarmee men begon…

Momenteel is de groep uitgegroeid tot een bloeiend korps met 62 leden omkaderd door nog eens een 14-tal leidinggevenden.

Tim Buyle is nu de afdelingscommandant die de fakkel overnam van Dirk Grootaers die de functie waarnam sedert 1984. Het was ook dankzij de inzet van Dirk dat het korps is geworden wat het nu is.

Tim Buyle in gesprek met Nick Minnoye, afdelingscommandant korps Leopoldsburg

VLOOT

Marine Kadetten hebben iets met water en daarom heeft men in Geel een vloot uitgebouwd waarmee het jonge volkje zich niet alleen kan uitleven maar ook degelijk wordt onderricht hoe men zich moet gedragen op het water.

Roeien is een belangrijk onderdeel en dal doen ze met een gerestaureerde walvissloep waarin 10 roeiers het ding vooruittrekken aangespoord door een roerman.

V223

In de Ardennen vonden ze enkele jaren geleden een kapiteinssloep afkomstig van een Congoboot ‘Matadi’. Dit mooie scheepje – 9 meter lang – hebben ze helemaal opgeknapt en wordt gebruikt in de opleiding om te leren varen en maneuvreren

Victory V222

De ‘Victory V222’ is een gewezen Duits politievaartuig van 15 meter. Het schip vaart zeer frekwent en wordt eveneens ingezet in de opleiding maar ook om verre tochten mee te ondernemen. Op afspraak staat het schip ook ter beschikking van derden passagiers.

VERA

VERA V277

En niet zolang geleden wist men een 20 m lang Zweeds patrouilleschip op de kop te tikken. Dit vaartuig is zeewaardig het is volledig uitgerust met alle noodzakelijke apparatuur van de laatste vereisten. Evenals de Victory heeft een aluminium romp.

Een moderne stuurstand zonder stuurwiel is voor velen wel even wennen…

De ‘VERA’ werd tijdens de opendeurdagen officiëel in dienst genomen en gedoopt door de burgemeester van Geel, Vera Celis, die niet weinig fier was dat haar naam werd gekozen.

De naam ‘VERA’ tot aan de doop verborgen…

Het schip heeft ook een goede accomodatie aan boord zodat een maximum aan kadetten of passagiers kan meevaren, eten en drinken en eventueel slapen.

Veel zitplaatsen rond een grote tafel

slaapkooien…
Een buitenstuurstand, ditmaal wel met stuurwiel
Ook een snelle Whaly-rib ontbreekt niet aan de uitrusting

OPLEIDING

De laatste jaren heeft men bij het korps in Geel niet stilgezeten. Men heeft fors gewerkt aan uitbreiding en degelijk inrichting. In een grote Nisse-hal is alle materiaal opgeslagen.

Nisse-hal: voor de opendeurdag ook gebruikt als drankopslagplaats

Tevens zijn een aantal bureelcontainers met elkaar verbonden. Voor elk van de leden is een kleerkast voorzien waarin persoonlijk spullen kunnen worden opgeborgen.

Ook leslokalen waar men met duidelijk aangepast leermateriaal onderricht kan geven.

Lestafel met diverse boeiensystemen

Meer informatie over het Marine Kadettenkorps afdeling Geel op internet.

OEFENINGEN MET VERA OP ZEE

De NH90-Caiman van 40Sqn SAR Koksijde deed op 10/08/2022 een winch oefening aan boord van de V277-VERA ter hoogte van de kust van Nieuwpoort.

Bekijk de filmpjes van deze leerrijke gebeurtenis.