Schelpenteldag 2021

Zelfs in coronatijden kan iedereen (zee)wetenschapper zijn voor een dag en de diversiteit van de schelpen aan onze kust helpen in kaart brengen. Ga in het weekend van 13-14 maart in jouw gezinsbubbel het strand op en verzamel volgens onze geijkte methode 100 schelpen. Identificeer en tel ze, en maak foto’s.

Op de online ScHELPdesk helpen experten je mee om jouw eventuele probleemgevallen te herkennen, vooraleer je jouw gegevens en foto’s ingeeft in het invoersysteem. Geheel coronaproof dus!

Schelpen rapen en identificeren: het blijft leuk. Maar ook de wetenschap heeft er baat bij om de biodiversiteit van de schelpen op onze Vlaamse stranden in kaart te brengen om evoluties te zien. Dit jaar hebben we op de Grote Schelpenteldag bijzondere aandacht voor dubbele schelpen, die gegarandeerd van recent gestorven diertjes afkomstig zijn en ons zo iets vertellen over klimaatverandering en menselijke activiteiten op zee.

Hoe deelnemen?

Verzamel met je gezinsbubbel schelpen in de vloedlijn volgens het vaste stappenplan (zie korte instructievideo). Leg de schelpen per soort en breng ze op naam. Neem een scherpe overzichtsfoto van alle 100 getelde schelpen, alsook enkele detailfoto’s van identificaties die je misschien wat zorgen baren.

Op zondag 14 maart (10:00-17:00) zullen enkele experten ter beschikking staan op de ScHELPdesk (binnenkort online) voor een online privésessie om de twijfelgevallen samen met jou te identificeren. Voer daarna de gegevens en foto’s in op de online invoersysteem. Zo kan de schelpenexpert jouw telling helemaal verifiëren.

Bron: VLIZ – www.groteschelpenteldag.be