Update Vendée Globe: UFO’s en mastbreuken houden lelijk huis

Vrijdagmiddag (23 december) zal de leider in de 8ste editie van de Vendée Globe, Armel Le Cléac’h naar alle waarschijnlijkheid Kaap Hoorn ronden.

Net na onze laatste update vorig weekend, kregen de twee leiders, Armel Le Cléac’h en Alex Thomson geen respijt bij het doorklieven van de Tasmanzee. Ter hoogte van het zuiden van Nieuw-Zeeland kwamen ze in een agressief lage drukgebied terecht met ‘bootbrekende’ golven.

De achtervolgers kozen voor verschillende routes om de om de storm te ontlopen. Jean-Pierre Dick vluchtte ver naar het noorden naar Bass Strait tussen Australië en Tasmanië  voor wat beschutting, Jean Le Cam heeft op de meest zuidelijke koers gegokt en Elies die al iets verder lag, ging bijliggen om  de storm te overleven.

Woest2n6kqxq8hxne_LRMaar een van de meest markante vaststelling is toch hoe de aanvaringen met UFO’s (Unidentified floating Objects), doorgaans containers of ander ballast dat bij vrachtschepen overboord geslagen is, de deelnemers teisteren. Naast de mastbreuken die blijkbaar onvermijdelijk zijn in de extreme omstandigheden.

Alex Thomson beschadigde een van zijn foils in de eerste week van de race, maar andere deelnemers kwamen er minder fortuinlijk vanaf.  Romain Attanasio (Famille Mary – Etamine du Lys) beschadigde beide roeren bij een aanvaring en Kito de Pavant werd op het nippertje gered na een dramatische ontmoeting met een onbekend drijvend object.

Boot op breken

Laatste (voorlopig)  in het rijtje is Thomas Ruyant (Souffle du Nord). Na een aanvaring met een UFO ten zuiden van Nieuw Zeeland probeerde hij zijn boot, die steeds voller liep, op motor te redden. Bij win vlagen tot 50 knopen viel één van de twee pompen uit. De boot werd vanwege de schade aan het roersysteem ook steeds moeilijker bestuurbaar.

Breuk2n8ia1q8hxne_LREenmaal onder de luwte van de kust werd het weer iets gemakkelijker de situatie onder controle te houden. Maar zijn boot dreigde nog steeds in twee te breken. Op 50 mijl van de haven van Bluff heeft de Fransman hulp gekregen van Nieuwzeelandse redders en een pomp. Intussen heeft Ruyant  op 21 december veilig en wel de haven van Bluff bereikt.

Een dag eerder (20 december) meldde Paul Meilhat aan boord van SMA een probleem met de kantelkiel. Door een scheur kwam die vast te zitten aan de lijzijde van de boot. De schipper tracht nu de kiel in het midden te fixeren. SMA bevindt zich in het midden van de  Stille Oceaan, 2.000 mijl te oosten van Nieuw-Zeeland.

Mast overboord

Op 18 december had de Franse schipper Stephane Le Diraison de mast van zijn IMOCA 60-boot ‘Compagnie du Lit/Ville de Boulogne-Billancourt’ overboord gevaren. Hij is niet gewond geraakt en heeft de resten van het onklaar geraakte tuig kunnen lossnijden. Hij zette met gebroken mast en onder noodtuig koers naar Melbourne, waar hij op het ogenblik van de mastbreuk zo’n 900 mijl van verwijderd was. Hij is de derde schipper die door problemen met mast of tuigage de strijd moet staken. Tanguy de Lamotte die de top van zijn mast kwijtspeelde na de start keerde terug naar Les Sables d’Olonne en de Japanse schipper Koji Shiraishi verspeelde tweederd van zijn mast en zocht onderkomen in Kaapstad.

De Nederlandse deelnemer Pieter Heerema die donderdag 22 december op de 18de psoitie zeilde, is niet te spreken zijn B&G autopilot. Die deed het eigenlijk al sinds de start niet goed. Onder zware omstandigheden liep zij boot ‘No Way Back’ regelmatig uit het roer. In één nacht ging hij tot drie keer plat. Een doodvermoeide Heerema diende keer op keer de situatie  weer onder controle te krijgen. Hij praat over ‘inferieur materiaal en slecht geïnstalleerd’.  Wanneer hij contact opneemt met zijn leverancier, geeft deze in het geheel ‘niet thuis’ ondanks zijn ‘standby agreement’. ,,Het is bijna crimineel. Ze laten me hier gewoon stikken midden op de oceaan duizenden mijlen van alles verwijderd.”

Momenteel zijn nog 21 van de 29 starters in koers.

Bronnen: Vendée Globe / Nauticlink