Oceaanoversteek Front Row: Ze zijn vertrokken…

Kort na 10.00 uur lokale tijd op vrijdag 25 februari 2021 begonnen drie Belgische vrienden – een botenbouwer, een avonturier en een ingenieur – aan de overtocht van de Atlantische Oceaan vanuit Portimao, Portugal  naar Miami, Florida  in een roeiboot, enkel op mankracht. Hierbij zal de Whaleboat O28 hun thuis zijn voor drie maanden en na ruim 7.000 km roeien hopen ze weer voet aan land te zetten. Zowel het VRT- als het VTM-nieuws brachten een kort beeldverslag van het vertrek van de drie avonturiers.

​Ze steken over in een koolstofvezel Whaleboat O28 oceaanroeiboot genaamd ‘Jan Martens’, lengte 8,5 m, breedte 1,9 m. Koen de Gezelle, kapitein van de expeditie, heeft ruim 20 jaar ervaring in de bouw van  zee- en oceaanroeiboten. Zijn bedrijfje ‘Whaleboat’ uit het Oost-Vlaamse Afsnee, presenteert  met de Whaleboat 0 28 een van de meest vooruitstrevende oceaanroeiboot ter wereld, met opvang van regenwater, afvalvrij, een thermische zonne-eenheid, een hydrocultuurkas (ja je leest het goed!), en meer prototyping-technologie om een ​​zelfvoorzienend tiny house op een grote oceaan te creëren.​​

De bemanning aan boord van de ‘Jan Martens’ – genoemd naar de  mentor van Koen op vlak van boten bouw – zijn niet de eersten de besten. Gijs Vanden Bogaerde  is ingenieur en werkte nauw samen met Koen bij de ontwikkeling en constructie van de boot.  Tijdens hun tocht kunnen ze niet alleen rekenen op de fysieke, maar ook op de mentale kracht van Jelle Veyt, een professioneel avonturier.  Niet alleen fietste hij vanuit België naar de startlijn in Portugal, als hij in Miami aankomt, zal hij ook doorrijden naar Alaska als onderdeel van de “Secutec Seven Summits” challenge.

Hoe lang blijven ze op zee? De waarheid is: niemand weet het! We schatten ongeveer 80 tot 90 dagen, maar aangezien niemand dit heeft gedaan … zal het team erachter komen terwijl ze hun weg over de wereld vinden.

Dit wordt een fascinerend avontuur om te volgen!​

Dit fenomenale project is niet mogelijk zonder de genereuze hulp van zoveel supporters. Donaties worden in dank aanvaard.

Lees meer over de oceaanoversteek op www.jointhefrontrow.be waar ook een live tracking te volgen is die om de 30 minuten een update krijgt.

Via het ‘message board’ op de website kan men ook vragen stellen aan Koen, Jelle of Gijs. Wanneer hun 2-uur roeishift er op zit, zullen zij deze trachten te beantwoorden.

De communicatie en grafische vormgeving wordt verzorgd door ©️andreleon