Luna Rossa Prada Pirelli wint Prada Cup

De champagne (G.H. Mumm , sponsor oblige) vloeide rijkelijk voor het Luna Rossa Prada Pirelli team dat zondag 21 februari  naar de overwinning zeilde in de PRADA Cup-finale.
De Italianen die de Series 7-1 winnen van INEOS TEAM UK, gaan nu door naar de America’s Cup Match en nemen het op tegen, de ‘defender’  Emirates Team New Zealand.  De 36e America’s Cup-wedstrijd begint over minder dan twee weken, op 6 maart, met de eerste race gepland om 16:00 uur NZT – 03:00 UTC.

Foto:  © LUCA BUTTÒ

Luna Rossa Prada Pirelli versloeg het Britse team in de gemiddelde tot lichte omstandigheden van zondag, dat weertype bleek voor de Italianen een voordeel te zijn. Enkele seconden voordat de pre-startactie begon, suggereerde de communicatie aan boord aan boord van INEOS TEAM UK tussen schipper Ben Ainslie en zijn tacticus Giles Scott dat ze een nieuwe zet moesten proberen.

Seconden voor de start klom INEOS TEAM UK op bakboord en slaagde erin nipt in  achter de startlijn te blijven, maar het belangrijkste was dat het net Luna Rossa, aan stuurboord en me voorrang, net wist vooraf te gaan.

Maar ondanks het winnen van de start en het eerste deel van de upwind-traéject, toen het duo voor de tweede keer weer bij elkaar kwam, was het voordeel gewisseld, Luna Rossa lag voor.

Ondertussen bleef de wind stabiel op 12 knopen.

Foto:  © COR 36 | Studio Borlenghi

Bij gate 2 wist Luna Rossa zijn leidende marge van 12 seconden te handhaven. In een poging om het verschil te maken, nam INEOS TEAM UK de rechterkant van de poort. Maar toen het duo gate 3 naderde, had Luna Rossa zijn voorsprong vergroot tot 34 seconden, goed voor  een afstand op het water van ongeveer 400 meter.

Bij de finish had Luna Rossa Prada Pirelli 56 seconden voorsprong. Daarmee haalden ze hun 7de overwinning binnen, nodig om de Challenger Selection Series te winnen en daarmee het recht om de Nieuw-Zeelanders uit te dagen in de America’s Cup-wedstrijd.

,,Petje af voor voor Luna Rossa”, aldus Sir Ben Ainslie, INEOS TEAM UK Skipper & Team Principal . ,,We zijn duidelijk teleurgesteld dat we het niet gehaald hebben,  we keren terug naar onze tekentafels en kijken wat we kunnen doen. “

Foto:  © COR 36 | Studio Borlenghi