Gilles Martin-Raget, winnaar ‘Mirabaud Yacht Racing Image of the Century’

 131 professionele fotografen namen deel aan de speciale editie van de fotowedstrijd “Mirabaud Yacht Racing Image of the Century”, bedoeld om de beste zeilfoto’s te bekronen die sinds 1 januari 2000 zijn gemaakt.

Gilles Martin-Raget (FRA) won de hoofdprijs, terwijl de publiek koos de foto van Alfred Farré (ESP). Een speciale prijs werd toegekend aan Dan Towers (GBR) voor zijn foto van Bernard Stamm die in 2006 tijdens de Velux 5 Oceans Race geconfronteerd werd met een verschrikkelijke storm in de Golf van Biskaje.

De internationale jury kende de eerste prijs toe aan de Franse fotograaf Gilles Martin-Raget en zijn foto van de Orma 60 Fujifilm II trimaran, gemaakt tijdens de Course des Phares 2002. Deze foto toont de beroemde Franse zeiler Loïck Peyron, in een zeer speciaal stuk water genaamd “Le trou du diable”, gelegen ten zuiden van het eiland Ouessant, in Bretagne. Gilles Martin-Raget, zeilfotograaf sinds 1986, is gevestigd in Marseille en levert regelmatig bijdragen aan de meest prestigieuze zeilpublicaties en is daarnaast de officiële fotograaf van verschillende zeilers en teams.

Alfred Farré (ESP) kreeg het grootste aantal stemmen op internet en wint de publieksprijs dankzij zijn prachtige foto van twee mini’s die de storm bestrijden in een adembenemend landschap tijdens de Mini Med 2009 in Spanje.
De speciale prijs gaat naar Dan Towers (GBR), die wordt beloond voor zijn verbluffende foto gemaakt in de Golf van Biskaje, na de start van de VELUX 5 Oceans 2006-2007.

Mirabaud Yacht Racing Image of the Century – Top 10

1.Gilles Martin-Raget (FRA)

2.Antoine Dujoncquoy (FRA)

3.Dallas Kilponen (AUS)

4.Benoît Stichelbaut (FRA)

5.Elena Razina (RUS)

6.Eloi Stichelbaut (FRA)

7.Bertrand Duquenne (FRA)

8.Thomas Eibenberger (GER)

9.Brett Costello (AUS)

10.Tom Coehoorn (NED)