The Ocean Race op volle kracht naar Europa

De vijfde etappe van The Ocean Race brengt de deelnemers naar Europa. Met vertrek vanuit Newport, Rhode Island  (VS) gaat het richting Aarhus, Denemarken, in Noord-Europa. 

Foto: The Ocean Race 2022-23 – Etappe 5, 18 mei 2023. Bij het verlaten van Newport, Rhode Island voert Charlie Enright een eerste zeilwissel door. © Amory Ross / 11th Hour Racing Team / The Ocean Race

De omstandigheden zijn vrij gunstig met een noordelijke wind van meer dan 25 knopen. Spelbreker is de toestand van de zee, want de wind duwt tegen de golfstroom in, wat voor hectisch zeilen zorgt. Toch haalt de vloot nog gemiddelden van 500 mijl per etmaal.

“Het weersysteem dat de afgelasting van de In Port Race van zaterdag veroorzaakte, heeft zich buitengaats verplaatst… We zitten er middenin”, aldus Charlie Enright van het 11th Hour Racing Team, die de leiding heeft in de vloot. “Het is moeilijk te voorspellen, het is erg onstabiel en er is veel wind. We hebben soms wind gehad tot 30 knopen en we hebben een helling van 40 graden gevoeld.  We proberen gewoon vol te houden”

In de laatste 24 uur, heeft 11th Hour Racing Team 15 mijl voorsprong op Team Holcim-PRB, die op hun beurt 30 mijl voorsprong hebben op Team Malizia. Biotherm volgt op 30 mijl.

“Er staat hier veel stroming,” zei Kevin Escoffier eerder. “De wind komt op, maar ik ben bang dat we wind tegen de stroming in de golfstroom krijgen…”

En dat is gebeurd. De wind zou later deze week naar het zuiden moeten draaien en een snelle passage over de Atlantische Oceaan mogelijk maken.

De laatste posities en het klassement.

Het laatste nieuws is beschikbaar op www.theoceanrace.com.