Ocean Race uitgesteld tot 2022 maar tienjarenplan aangekondigd

De 14e editie van de Ocean Race waarvan de start oorspronkelijk voorzien was in oktober 2021 is een jaar uitgesteld. De nieuwe vertrekdatum is in oktober 2022, in Allicante om te eindigen in Genua in de zomer van 2023, meteen het 50-jarige jubileumjaar van de Race. Wel wordt overwogen een Europe Race te houden voor de zomer van 2021.

Foto: Jesus Renedo / Volvo AB

“Sinds 1973 is The Ocean Race een van de moeilijkste uitdagingen in de sport. Winnende teams hebben laten zien dat een goede voorbereiding de basis is voor succes. We bevinden ons nu in ongekende tijden en onze eerste prioriteit is het welzijn van iedereen die door de pandemie is getroffen, ”zei Richard Brisius, de Race Chairman van The Ocean Race.

“Als internationale sportcompetitie, met stops op zes continenten, zijn we diep verbonden met de veranderende realiteit van zeilers, teams, steden en partners over de hele wereld. We hebben de afgelopen maanden positief samengewerkt om een ​​stabiele en verbeterde toekomst te ontwikkelen, en dit heeft geleid tot het allereerste tienjarenplan van The Ocean Race, een tienjarenplan aangepast aan de nieuwe realiteit in een innovatieve, duurzame en verantwoordelijke manier.”

De volgende editie van de Race staat open voor teams in de V065- en IMOCA60-klasse.

“Het winnen van de Ocean Race is nog steeds een grote ambitie voor mij”, zei Olympisch en America’s Cup-kampioen Peter Burling, die voor het eerst meedeed aan het evenement in 2017-18. “Ik weet hoeveel moeite en planning en voorbereiding er nodig is om een ​​succesvolle campagne samen te stellen. Door dit extra jaar in te bouwen voorafgaand aan de volgende race, wordt de kans groter dat sterke, goed voorbereide teams klaar staan ​​aan de start in Alicante. Ik denk dat dit een weloverwogen en goede beslissing is. ‘

Het duurzaamheidsprogramma, een kernpijler van de Race, zal verder gezet worden onder de vlag van Racing with Purpose. De Ocean Race Summits, de Education and Science-programma’s worden allemaal verbeterd en geïntegreerd in alle facetten van de organisatie van de Race.