Opwaardering Jachthaven Doel

Doel is het meest noordelijke jachthaventje dat gelegen is op de linkeroever van de Beneden-Zeeschelde. Het achterliggend pittoresk dorpje moest volgens de planning wijken voor de uitbreiding van de Haven van Antwerpen. Vele protesten hiertegen en een jarenlange strijd tussen actiegroepen en overheden lijken nu van de baan.

Ondertussen is het dorpje zelf volledig ontruimd en in een vergevorderde vervallen toestand.

Een verbond gesloten tussen alle betrokken partijen zal ertoe moeten leiden dat Doel en omgeving terug leefbaar wordt. Dit lezen we in het bericht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken Vlaanderen.

De herstelde kaaimuur en slipway in Doel

Renovatie Jachthaven Doel

In 2021 werden al werken uitgevoerd om de noordelijk kaaimuur in de haven van Doel te herstellen. Dit is ondertussen gebeurd en nu wacht nog de rest van de haven.

Een veerboot of een waterbus zou in de toekomst terug aanleggen in de haven van Doel. Daarvoor is echter de verder renovatie van de jachthaven nodig. De Vlaamse overheid zal ervoor zorgen dat er een nieuwe veersteiger komt en dat uiteindelijk een verbinding per schip van de Schelde tot stand komt.

Doel heeft een droogvallend haventje bij laagwater.

De jaarlijkse Doelse Feesten zijn echter steeds blijven doorgaan. Samen met de Scheldewijding trok dit evenement heel wat kijklustigen. Niettegenstaande dat de verbinding over het water de laatste jaren werd afgeschaft, kon men nog steeds rekenen op een grote toeloop.

Scheldewijding…

WATERERFGOED

Vorig jaar werd er beslist dat de Doelse Kogge zal terugkeren naar Doel. Het schip dat meer dan twintig jaar geleden werd uitgegraven tijdens de werkzaamheden aan het Deurganckdok, werd geconserveerd in een hangar van de Droogdokkensite in Antwerpen. Het Antwerpse stadsbestuur besliste dat deze conservatie – een twintigtal containers – moest verdwijnen en het geheel werd overgebracht naar een site in Tessenderlo.

Een ander verhaal is dat van het schoolschip Ortelius. Ook dit schip – dat destijds gebruikt werd samen een een zusterschip De Gerlache, om jongeren vertrouwd te maken met het water – lag te verkommeren op de Droogdokkensite in Antwerpen. Het werd uiteindelijk verkocht voor één Euro en overgebracht naar Doel. Hier zouden vrijwilligers ervoor zorgen dat het schip werd gerestaureerd.

Schoolschip Ortelius – wat nu?

En Doel zelf…

Een eerste stap – en hopelijk komen er nog vele andere initiatieven – is de renovatie van één van de pareltjes van huizen die nog steeds in Doel zijn. Het betreft het Hooghuis gelegen naast de kerk in Doel. Zopas heeft minister Matthias Diependaele het licht op groen gezet; Herita zal hiervoor zorg dragen. Lees <hier> meer.

Minister Matthias Diependaele in de mooie woonkamer van het Hooghuis

Als men even langs het oude kerkhof wandelt dan ziet men dat de gemeente Beveren bij elk graf een paaltje heeft geplaats met een tekstplaatje erop om de betrokkenen erop te wijzen dat de consessies kunnen worden verlengd of worden herzien.

Eén van de mooie huisjes: krijgen ze nog een toekomst???

Foto’s © Georges Janssens