Twee Nederlandse teams in Youth America’s Cup 2021

De Youth America’s Cup 2021 is dé internationale offshore zeilrace voor teams onder 25 jaar. De teams gaan in Nieuw Zeeland met snelheden van 60 km/u over het water foilen. Voor het eerst gaat Nederland deelnemen aan de Youth America’s Cup 2021, deze keer zelfs met 2 teams. Enkele weken geleden kondigde het Kingdom Team haar deelname aan de YAC2021 aan. Nu is het de beurt aan Team DutchSail!

Onder leiding van zeilheld Pieter-Jan Postma wordt de beste groep jeugdzeilers van Nederland van 18 tot en met 24 jaar hiervoor geselecteerd en klaargestoomd voor de internationale top. Een selectie van 2 mannen en 2 vrouwen gaan de strijd aan in de wedstrijd. Zij gaan in februari 2021 de wereld laten zien dat Nederland niet alleen in het Olympisch zeilen al ruim twee jaar het beste zeilland ter wereld is, maar ook offshore aan de top staat.

Teamwork makes the dream work

Deze campagne is mogelijk door de samenwerking van de belangrijkste Nederlandse zeilorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven. Onder de vleugels van DutchSail in samenwerking met Sailing Holland, ondersteund door het Watersportverbond  én op inschrijving van KNZ&RV en KRZV De Maas. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor Janssen de Jong Groep. ,,Wij willen de nieuwe generatie zeilers inspireren met ondernemerschap, innovatie en lef. Laten zien dat dromen uitkomen als je doorzet en samenwerkt. Hiermee slaan we de brug naar nog meer offshore zeildromen zoals bijvoorbeeld de Ocean Race – met de stopover in Den Haag, het WK Zeezeilen – eveneens in Den Haag en het offshore zeezeilen als Olympische zeildiscipline vanaf 2024.  Want samen is alles mogelijk”, aldus de initiatiefnemers.

Pieter-Jan Postma: “Het team is het belangrijkste op de boot. In elke race zie je onder druk hoe zij op elkaar ingespeeld zijn, elkaar door en door vertrouwen. Dat ontstaat niet zomaar, dat vraagt voorbereiding, volledige inzet, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen. Deze cultuur maken we samen en dan kun je presteren op het hoogste niveau. 
De Youth America’s Cup is de missing link in het Nederlandse jeugdprogramma, dat loopt van de Optimist tot aan de Olympische Spelen. Ik geloof er heilig in dat je samen meer kunt bereiken, dat de verbinding aangaan werkt. Dat alle partijen en initiatieven in en buiten de zeilwereld nu de krachten bundelen om dit waar te maken, is voor mij een droom die uitkomt.
Samen gaan we nieuwe zeilhelden creëren.”

Foto bovenaan – De initiatiefnemers: Bart Brouwer (KoffiePartners) • Stijn Uijthoven (Appelhoven Vastgoed) • Pieter-Jan Postma (PJ – now is the time)