Gedragscode corona voor waterrecreanten

De Nederlandse ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie HISWA-RECRON heeft een gedragscode opgesteld voor waterrecreanten. Natuurlijk moet iedereen zo veel mogelijk thuis blijven, maar als mensen toch het water op gaan, is het belangrijk om dit op verantwoorde wijze te doen. In ons land is daar voorlopig nog geen sprake van, sommige Nederlandse vaargebieden zijn beperkt vrij. Onze landgenoten met een boot in een Nederlandse jachthaven zijn er alvast aan voor de moeite, zij mogen de grens niet over.

Foto: Samenscholingen zijn verboden in coronatijden, zelfs dubbel afmeren is niet toegelaten.

De gedragscode moet ervoor zorgen dat de maatregelen van de Nederlandse overheid ook op het water worden nageleefd. ‘Wij hebben voor de jachthavens het HISWA-RECRON Protocol Maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus’ opgesteld’, vertelt Gerdina Krijger, regiomanager bij de ondernemersorganisatie. ‘Ter aanvulling hierop kunnen watersportbedrijven nu deze gedragscode communiceren naar hun klanten, zodat zij geattendeerd worden op verantwoord gedrag op het water.

Ga goed voorbereid op pad

‘In de gedragscode adviseren wij bijvoorbeeld om niet met twee boten naast elkaar te gaan liggen bij de wachtsteigers voor de sluizen en om, bij het aanleggen van open boten aan openbare steigers, een box vrij te houden tussen de boten’, aldus Krijger. Ook wijst de gedragscode op de beperkingen en wijzigingen in sluis- en brugbedieningen. Het advies: ga goed voorbereid op pad om onaangename verrassingen onderweg te voorkomen.

Watersporters blijven ontvangen

De Gedragscode is opgesteld in samenwerking met gemeente Wijdemeren en de Coöperatie Gastvrije Randmeren waarin zestien gemeenten, van het Gooimeer tot het Drontermeer, participeren. De opstellers van de gedragscode willen dat tijdens de coronacrisis watersporten en verblijf in de open natuur mogelijk blijft. Namens de Randmeren geeft Rita Braam van de Coöperatie Gastvrije Randmeren aan:  ‘Even buiten zijn om een frisse neus te halen, lichaamsbeweging op het water en genieten van de natuur is wat in ons uitgestrekte gebied past en met deze gedragscode kunnen we gezinnen of sportievelingen blijven ontvangen op het water’.

De gedragscode ken u hier bekijken (PDF).