Dongfeng Race Team wint Volvo Ocean Race met eerste etappezege

Op zondagmiddag 24 juni won Dongfeng Race Team op spectaculaire wijze de elfde Volvo Ocean Race-etappe en daarmee de overall trofee. Na de ronding van de keerboei bij Noorwegen koos het Frans/Chinese team voor de gewaagde optie van de langere kustroute naar de finish in Den Haag. Ze kwamen op een achterstand van zo’n 50 mijl, maar hielden het hoofd koel en zeilden de boot maximaal onder een betere windhoek. Gedurende de middag liepen ze hard in om uiteindelijk winnend over de eindstreep te komen.

Daarmee pakken ze hun eerste etappezege in deze editie. “Dit was een bizarre etappe”, reageerde de Nederlandse Carolijn Brouwer emotioneel met haar zoontje op haar arm. “Er is geen betere etappezege dan deze. Deze hele race is een emotionele rollercoaster geweest, maar we hebben het gered. Mijn doel was om de Volvo Ocean Race te winnen. Ik bedank mijn hele team.” Carolijn Brouwer en haar teamgenoot Mariou Riou schrijven vandaag geschiedenis. Zij zijn in de 45-jarige geschiedenis van deze race de eerste vrouwen die de eindzege pakken.

Foto: Etappe 11, Gothenburg naar Den Haag, aankomst. Dongfeng Race Team wint etappe 11 en wordt overall winnaar van de Volvo Ocean Race 2017-18. 24 juni 2018. Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Over de split op zaterdagavond, waar Dongfeng als eerste voor de oostelijke optie langs een reeks exclusion zones koos en dus voor de kustroute, zegt Brouwer: “Dat was een intens moment. We hebben hier hard op gestudeerd en we geloofden in die inshore route. We gingen ervoor.”

Aanvankelijk kwamen ze op een grote achterstand en werd het nagelbijten voor de fans aan de wal. Het gat met MAPFRE en Team Brunel werd vanmiddag snel kleiner. De ontknoping van deze race was nog nooit zo spannend. Urenlang tuurden mensen over de hele wereld naar de Live Tracker. Uiteindelijk stuurde schipper Charles Caudrelier zijn Dongfeng Race Team 16 minuten voor het Nederlandse team AkzoNobel over de eindstreep. Het Haagse onthaal was groots met tienduizenden bezoekers in het racedorp, op het strand en de havenhoofden. Plus de enorme armada aan toeschouwerboten op het water.

Met zijn tweede plaats finishte team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont als eerste Nederlandse boot. “Het was een ongelofelijk zwaar traject, dat 2,5 jaar geleden begon. We hebben veel ups en downs gekend en een moeilijke start in Alicante. Het is waanzinnig om dan hier in onze thuisstad op het podium te eindigen. Mijn felicitaties gaan naar Carolijn. Zij is de absolute held.” Over het verloop van zijn race zei Tienpont: “We hebben zes podiumplaatsen gehaald en we zijn de snelste VO65 in de Volvo Ocean Race. De schade aan de mast op weg naar Melbourne is kostbaar gebleken, maar ik ben heel trots op mijn team.”

Het Spaanse MAPFRE en het Nederlandse Team Brunel zeilden vandaag beide aan kop, maar de Spanjaarden trokken aan het langste einde. Zij kwamen als derde over de lijn en eindigen zo op de tweede plaats overall voor Team Brunel.

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking reageerde sportief: “Allereerst feliciteer ik Dongfeng. Zij zijn de verdiende winnaars. MAPFRE heeft ons ook verslagen, dus we zijn derde. Dat is nog steeds een podiumplaats. De aankomst hier is fantastisch en ook alle steun die we de afgelopen maanden hebben gehad. Heel hartelijk bedankt en we gaan er een feestje van maken.” Na de indrukwekkende comeback sinds Auckland, begon Team Brunel afgelopen zondag in Göteborg op de gedeelde eerste plaats met MAPFRE aan de allesbeslissende slotetappe naar Den Haag. Bekking en zijn bemanning waren in vorm met vier zeges in de voorgaande vier etappes. De eindzege lonkte op de eindstreep in Den Haag. Bekking: “Deze etappe was in het begin een beetje zuur. We misten de aansluiting, maar we hebben laten zien dat we nooit opgeven. We hebben ons kunnen terug vechten. Dongfeng ging de andere kant op. Zij winnen, wij niet. Ik denk dat we trots op onszelf kunnen zijn, ook op de manier waarop we hebben gevaren.” Met deze finish in de zak staat Bekking’s teller op acht volbrachte races. “Ja, ik moet wel een beetje gek zijn, maar ik houd van deze race.”

Turn the Tide on Plastic wist als vijfde te finishen, een plek voor Team Sun Hung Kai/Scallywag. Dat betekent dat zij op gelijke aantal punten eindigen en de einduitslag van de In-Port Race Series de tie-breaker gaat worden. Aanstaande zaterdag 30 juni vindt de finale havenrace voor de Haagse kust plaats. Vestas 11th Hour Racing kwam tenslotte als laatste door de finish.

Uitslag elfde Volvo Ocean Race-etappe
1.Dongfeng Race Team
2.team AkzoNobel
3.MAPFRE
4.Team Brunel
5.Turn the Tide on Plastic
6.Sun Hung Kai/Scallywag
7.Vestas 11th Hour Racing

Voorlopige totaalklassement Volvo Ocean Race 2017-18
1.Dongfeng Race Team, 73 punten
2.MAPFRE, 70 punten
3.Team Brunel, 69 punten
4.Team AkzoNobel, 59 punten
5.Vestas 11th Hour Racing, 39 punten
6.Team Sun Hung Kai/Scallywag, 32 punten
7.Turn the Tide on Plastic, 32 punten