Ocean Summit Den Haag in het teken van toekomst oceanen

Op donderdag 28 en vrijdag 29 juni komen sportwereld, overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en voorvechters van schone oceanen in Den Haag bijeen om zich over de huidige stand van zaken en duurzame oplossingen te buigen. De Ocean Summit is een side programma van de Volvo Ocean Race. Topsector Water & Maritiem heeft de finish in Den Haag aangegrepen om haar zorg en innovatieve uitkomsten voor de oceanen te promoten. Ocean Summit – Future of the Ocean – is een samenwerkingsverband van beide organisaties.

Kaart: Microplastics in onze oceanen (voorlopige gegevens).

Sprekers

De 750 aangemelde deelnemers krijgen interactieve lezingen over onderwerpen zoals zero emission shipping, klimaatverandering, plastic vervuiling, bouwen met de natuur. Tot de sprekers behoren onder andere Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien als president van Fauna & Flora International, ambassadeur van de wereld en astronaut André Kuipers, Zakenvrouw Wendy Schmidt of the Schmidt Family Foundation. Ook spreken Europees Commissaris van Milieu, Maritieme Zaken en Visserij Karmenu Vella en Minister van Infrastructuur en Water Cora van Nieuwenhuizen. Een hoofdrol is ook weggelegd voor de zeilers van alle teams.

Clean Seas Verenigde Naties

Afgelopen zondag finishte de dertiende editie van de Volvo Ocean Race voor de Haagse kust. Al 45 jaar racen ’s werelds beste oceaanzeilers de wereld rond. Zij zagen hoe het zeemilieu van zelfs de meest afgelegen oceanen verslechterde. De noodzaak tot actie is groot. De Ocean Summits maken deel uit van het duurzaamheidsprogramma van de Volvo Ocean Race, waarmee de organisatie de Clean Seas-campagne van de Verenigde Naties ondersteunt. Het tweedaagse evenement in het Zuiderzee Theater staat naast het effect van plastic in de zee in het teken van de ‘Future of the Ocean’.

Samples tijdens de Race

Tijdens deze editie verzamelden de teams gegevens over de aanwezigheid van microplastic deeltjes in de oceanen. Die werden zelfs tot in de Zuidelijke Oceaan rondom Point Nemo, het punt op aarde dat het verst van land vandaag ligt, gevonden. Zo werd aangetoond dat de plastic vervuiling zelfs de wateren heeft bereikt, die we als ongerept en onaangetast beschouwden. Er moet iets gebeuren om dit te stoppen en op te ruimen. Doen we niets, dan zal zich in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen bevinden. De Nederlandse Volvo Ocean Race-zeilers Bouwe Bekking (Brunel), Simeon Tienpont (AKZO Nobel), Carolijn Bouwer (DongFeng) en Annemieke Bes (Scallywag) zullen hun blik vanaf het water geven.

Voor de zee

Grondgebied wordt steeds schaarser in Delta steden. Nederland is een voorbeeld voor vele andere gebieden hoe effectief grond gebruikt wordt. Ondanks dat wij relatief een klein land zijn, generen wij veel economie door agricultuur, voedselproductie en via de zee. De Noordzee is één van de drukst gebruikte zeeën door scheepvaartroutes, visgebieden, energieparken, natuurparken, en meer. Hoe gebruiken we dit duurzaam, effectief en vooral circulair? En wat heeft de zee ons nog te leren?

Ocean Summit

De zeven Ocean Summits langs de route van de Volvo Ocean Race 2017-18 brengen sportwereld, overheid, bedrijfsleven, wetenschap en voorvechters van schone oceanen bijeen. Samen onderzoeken en bespreken ze innovatieve oplossingen om de mondiale crisis van de plastic vervuiling van de wereldzeeën aan te pakken. De aankomende en laatste in Den Haag is het sluitstuk van de series.

 

Over Topsector Water & Maritiem

Topsector Water & Maritiem werkt aan wateruitdagingen om de welvaart te verhogen. Vijf kernteams met leden uit de gouden driehoek zorgen voor ondersteuning van de innovatieve ondernemer. Wij (a) geloven in de Innovatiekracht van Nederland, (b) leveren oplossingen voor een evenwichtiger klimaat, (c) sturen maatschappelijk onderzoek mede langs ‘De Blauwe Route‘ en (d) verdiepen per sector in 25 innovatie thema’s. Voor meer informatie: www.TopsectorWaterMaritiem.nl