The Ocean Race biedt educatief materiaal aan omtrent duurzaamheid

Het ‘Ocean Race Sustainability Education Program’dat  tijdens de editie van 2017-18 van de race werd uitgewerkt, krijgt een vervolg. Een nieuw lessenpakket voor jongeren en clubs  werd ontwikkeld in samenwerking met World Sailing Trust en 11th Hour Racing.

Oorspronkelijk uitgebracht in het Engels, zullen er de komende weken meer versies beschikbaar zijn in het Arabisch, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Lets, Mandarijn, Portugees, Spaans en Vietnamees. Voorlopig niet in het Nederlands maar bij de lancering zullen andere talen worden gehost door verschillende nationale autoriteiten. Om het bereik van het onderwijsprogramma te vergroten, zal World Sailing samenwerken met de nationale autoriteiten van de lidstaten, klassenverenigingen en speciale evenementen.

Het Sustainability Education Program is onderverdeeld in zes onderwerpen, elk bestaande uit een boekje, een gids voor trainers en een werkblad voor leeftijdsgroepen 6-8, 8-10 en 10-12.

De onderwerpen zijn:

1. Race met World Sailing, leer over verschillende soorten evenementen en boten – vandaag beschikbaar

2. Middelen en klimaatverandering – beschikbaar vanaf 29 april

3. Navigating Wildlife & Biodiversity – beschikbaar vanaf 6 mei

4. Afvalvermindering – beschikbaar vanaf 13 mei

5. Oil & Fuel – beschikbaar vanaf 20 mei

6. Bootreiniging en -onderhoud – beschikbaar vanaf 27 mei

Het lesmateriaal zorgt ervoor dat de volgende generatie zeilers meer te weten komt over bredere milieuproblemen die van invloed kunnen zijn op de sport en op welke gebieden de sport een positieve impact kan hebben.

Dan Reading, Head of Sustainability bij World Sailing, merkte op: “Omdat veel zeilers vanwege de COVID-19-pandemie niet in staat zijn om het water op te gaan, zal het de toekomstige generatie deelnemers dankzij dit leerprogramma een ​​dieper inzicht krijgen in onderwerpen die veel zeilers nauw aan het hart liggen.

“Degenen die op thuisonderwijs aangewezen zijn, kunnen profiteren van op maat gemaakte, leuke en interactieve lessen en ik ben heel blij dat we dit voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk kunnen maken en ik wil 11th Hour Racing bedanken voor hun steun.”

De International Optimist Dinghy Association (IODA) heeft de leermiddelen al geadopteerd en getest. Fiona Kidd, secretaris-generaal van IODA, merkte op: “Het programma voor duurzaamheidseducatie is rechtstreeks gericht op de leeftijdsgroep van kinderen die met de Optimist dinghy varen. We kijken ernaar uit om het aan onze 110 leden en hun zeilers voor te stellen,  want zij zijn de toekomstige bewakers van onze oceanen en ons milieu. ”

Scholen en klassenverenigingen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van de lesmaterialen kunnen contact opnemen met sustainability@sailing.org

Foto: ‘The Ocean Race Sustainability Education Programme’ tijdens de editie 2017-18. Jesus Renedo/Volvo AB